CES 2014: Tehnologija budućnosti je konačno stigla (FOTO) (VIDEO)

Najveći sajam elektronike na svetu doneo je ove godine brojna iznenađenja. Neka od njih su savitljivi televizor u 4K rezoluciji, ogroman broj nosivih gedžeta čija cena vrtoglavo pada ali i 3D štampači koji će uskoro naći primenu i u domovima širom sveta

  • 7

Ovogodišnji CES je kao i svaki put, poput vulkana izbacio na svetlost dana futurističke inovacije u svetu elektronike. Velika razlika u odnosu na prethodne je da ovogodišnji proizvodi, ma koliko god izgledali kao da su iz daleke budućnosti, u radnjama će se naći do kraja ove godine.

TELEVIZORI

Ono što je ove godine najveće oduševljenje su definitivno savitljivi OLED televizori 4K rezolucije. Kompanije LG i Samsung predstavile su televizore savršene rezolucije koji se pritiskom na dugme ispravlja i savija pred vašim očima. Ovi uređaji će se u prodavnicama naći do kraja godine, ali će im cena sigurno biti visoka.

OPERATIVNI SISTEMI ZA TELEVIZORE

Pored novih savitljiv televizora, na ovogodišnjem CES sajmu vodila se i prava bitka za operativne sisteme koji će se naći u njima. Iako se činilo da će jak nalet Google TV-a postati vodeći u ovom području,ovaj pokušaj je propao. LG je predstavio WEB OS operativni sistem koji su nedavno kupili, a koji će se po njihovim navodima naći u 50 odsto televizora do kraja ove godine.

Sharp je sve iznenadio sa svojim vrlo intuitivnim interfejsom, sa lepo poredjanim aplikacijama koji je lako prihvatljiv običnom čoveku. Takođe je veliko interesovanje napravila i kompanija ROKU koja sa svojim TV boksovima svaki televizor pretvara u smart. Ono što je velika novost je da su se udružili sa renomiranim kineskim proizvođačima televizora TCL i Hisens kako bi stvorili prvi smart TV sa ROKU operativnim sistemom.

Borba za dominaciju kada su u pitanju operativni sistemi za televizore nije čudna, ako se uzme u obzir da se najveća zarada stvara kada korisnici iznajmuljuju filmove, emisije, sportske događaje, kroz aplikacije koje im ovakvi uređaji čine lako dostupnim.

Poznata kompanija Netflix koja putem aplikacije iznajmljuje serije, filmove, emisije objavila je da će do kraja godine početi strimovanje i u najnovijoj 4K rezoluciji, što će je učiniti daleko naprednijom od mnogih kablovskih provajdera, i praktično neophodnim za vlasnike najmodernijih televizora.

PAMETNI SATOVI I NARUKVICE

Pametni satovi i narukvice su sve interesantniji korisnicima i nude veliki broj novih mogućnosti. Ono što će obradovati veliki broj ljudi je da cena ovim uređajima vrtoglavo pada, pa će se uskoro naći i po cenama nižim od 100 eura sa sve pratećim softverima za mobilne uređaje.

Pebble i Archos su cenovno približili smart satove širokim populacijama a dizajn prilagodili svakodnevnom nošenju. Nabu Razer smart narukvica koje se povezuje sa smartfonom je pored vrhunskog dizajna donela i funkcije koje mere aktivnosti korisnika kao što su broj napravljenih koraka i kvalitet sna. Na polju smart narukvica svoju inovativnost su pokazale i kompanije poput Jay Bird, Sony, LG, iHealth i drugi.

TOSHIBA SMART OGLEDALO

Na ovogodišnjem CES sajmu je Toshiba je predstavila smart ogledalo koje maštu iz filmove devedesetih pretvara u realnost. U pitanju je uređaj koji kada priđete sa pametnom narukvicom, prikazuje sve bitne informacije poput vremena, podsetnika i sličnih stvari kako biste lako započeli novi dan.

PAMETNI MERAČI PRITISKA

Pojavili su se i gedžeti koji mnoge stvari koje smo do sada koristili na konvencionalan način pretvara u smart i wireless. Tako na primer iHealth merači pritiska šalju rezultate direktno na vaš mobilni telefon, dok Holi smart lampama određujemo jačinu svetlosti uz pomoć tableta ležeći na krevetu.

ROBOTI

CES je jedino mesto na planeti gde čovek stvarno može da ode u budućnost jer se  ovde skupljaju svi najpoznatiji proizvođači robota. Ove godine su pored najnovijih robota kućnih ljubimaca predstavljeni i FURO D robot domaćin koji može da komunicira, a koji će svoj posao pronaći u tržnim centrima, ali i disko robot firme TOSY koji će moći da se kupe po ceni već od 50 eura.

RAČUNARI

Odlična vest za sve gejmere. Valve je predstavio novi Steam operativni sistem koji garantuje bolje performanse hardvera i najbolji osećaj igranja na internetu.

Pored toga kompanije Xi3 je predstavila modularni desktop računar veličine kocke, sa stranicom od 12 centimetara, gejmerska mašina koja se sklopi i rasklopi za pet sekundi.

Što se tiče standardnih računara jedini pokušaj inovacije može da se pripiše Toshibi koja je predstavila svoj 5 u 1 koncept i notebook-ove sa 4K rezolucijom.

TABLETI

Novosti u svetu tableta dolaze iz Samsunga, koji će ove godine izbaciti tablet od 12 inča impresivnog ekrana i funkcija. Jedini blizu ovog modela je Lenovo tablet od osam inča sa Full HD rezolucijom, što je za sada najbliže Apple-ovoj retina rezoluciji.

3D ŠTAMPAČI

Veliki deo sajma su ove godine zauzeli proizvođači 3D štampača. Nagrade za inventivnost sevale su na sve strane. Mogućnosti primene se svakim danom sve više šire, od prehrambene do zdravstvene industrije, a ono što je najinteresantnije je da su se približili i kućnim korisnicima. U ovome se posebno istakao Da Vinci model koji košta ispod 500 dolara.

ANDROID U AUTOMOBILIMA

I za kraj, na ovogodišnjem sajmu Google i Audi zvanično su objavili svoje partnerstvo koje se tiče ugrađivanja Android operativnog sistema u automobile. Ovo će omogućiti spajanje smartfona sa automobilom kako bi koristili njegove aplikacije za puštanje muzike i navigaciju. Za sada se još uvek ne zna tačan datum pojavljivanja ovakvih automobila.

Ovogodišnji CES sajam doneo nam je mnoge stvari za koje smo mislili da se skoro neće pojaviti i da ih jedino možemo videti u naučno-fantastičnim filmovima, međutim oni su svakim danom sve bliži i uskoro će postati svakodnevnica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA