Ova injekcija zatvoriće ranu od metka za 15 sekundi

XStat se sastoji od aplikatora koji je napunjen velikim brojem minijaturnih sunđera i kada se nanesu na otvorenu ranu mogu da upiju ogromnu količinu krvi

  • 3

Kompanija RevMedx koja se bavi proizvodnjom stvari za vojne lekare i pripadnika hitnih službi, razvila je uređaj koji podseća na injekciju, koji može da zapuši rupu od metka za 15 sekundi, navodi PopularScience. Uređaj se zove XStat a kompanija se nada da će uskoro biti odobren za korišćenje u medicinske svrhe.

XStat se sastoji od aplikatora koji je napunjen velikim brojem minijaturnih sunđera i kada se nanesu na otvorenu ranu mogu da upiju ogromnu količinu krvi. Ovi mali sunđeri neće zauvek biti u telu pacijenta. Oni su obeleženi na specifičan način, što im omogućava da budu vidljivi na rendgenu, i kada pacijent stigne u bolnicu mogu jednostavno da se izvade iz tela.

Trenutno lekari koji rade na pacijentima sa ranom od metka koriste gazu kako bi zaustavili krvarenje. Ovo je bolan i ne tako efikasan način jer je potrebno da se gaza gurne duboko u ranu kako bi se sprečilo krvarenje.

RevMedx je od američke vlade dobila pet miliona dolara kako bi završila projekat. Ukoliko on bude odobren za korišćenje, sigurno će pomoći lakšem lečenju ljudi koji su pretrpeli ranu od metka ili imaju neko drugo krvarenje.

(Telegraf.rs / Izvor: news.yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA