UŽAS: Solarna elektrana prži krila pticama u letu (FOTO) (VIDEO)

Vazduh iznad elektrane zagreva se čak do 540 stepeni, što znači da ptice koje tuda lete prolaze kroz pravi pakao. Tokom izgradnje, pronađeno je na desetine mrtvih životinja

  • 3

Sistem prikupljanja solarne energije "Ivanpah" pokrenut je u četvrtak u kalifornijskoj pustinji Mohave i predstavlja najveću elektranu te vrste na svetu. Može da proizvede dovoljno energije za napajanje 140.000 domova, a veliki problem su ptice kojima toplota prži krila svaki put kada lete iznad solarnih panela.

Kompleks vredan 2.2 milijarde dolara sastavljen je od 300.000 solarnih ploča koje prekrivaju blizu 13 kvadratnih kilometara i tri kule za prikupljanje svetlosti. Vlasnici elektrane "NRG Energy", "Google" i "BrightSource Energy" našli su se na meti kritika aktivista za zaštitu životinja, nakon što su na internetu osvanule fotografije ptica oštećenih krila.

Vazduh iznad elektrane zagreva se čak do 540 stepeni, što znači da ptice koje tuda lete prolaze kroz pravi "pakleni pojas". Tokom izgradnje, na desetine mrtvih ptica pronađeno je u blizini "Ivanpaha".

Društva za zaštitu životinja pokušavaju da skrenu pažnju vlasti na pitanje da li je "čistija" energija vredna života divljih životinja. Oni su, takođe, istakli da je veliki broj kornjača i kojota ostao bez prirodnog staništa zbog izgradnje elektrane. Trenutno je u toku dvogodišnja studija o uticaju "Ivanpaha" na ptice.

Pogledajte video o najvećoj solarnoj elektrani na svetu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pepa prase

    17. februar 2014 | 14:42

    A posle kukamo zbog efekta staklene baste

  • NX

    18. februar 2014 | 00:14

    Pa da digla se frka zbog desetak ptica a mi sto koljemo i uzgajamo skoro svaku vrstu životinje u najgorim mogućim uslovima da bi je na kraju zaklali, odrali, isekli na komade i pojeli to opravdavamo bez pomisli i trunke savesti!

  • Страхиња

    20. februar 2014 | 08:02

    Ptica retard mora bas tuda da prodje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA