SAVETUJEMO OPREZ: Internetom kruži virus koji se širi lako kao grip!

Virus pod nazivom Kameleon cilja uređaje koji emituju Wi-Fi signal, a na kojima nisu promenjene fabričke lozinke. Jednom kada je uređaj pod kontrolom hakera, novi firmware može da se instalira, a onda je moguće otkriti lozinke i druge lične podatke, bukvalno sve što poželite

  • 2

Naučnici iz Liverpula, stvorili su kompjuterski virus koji može da se kroz Wi-Fi mreže širi poput gripa. U gusto naseljenim mestima, gde ima dosta Wi-Fi mreža, virus može da ide od jedne do druge i traži slabost u sigurnosti kako bi je zarazio, a kada je zarazi, računari koji su povezani na nju su veoma ranjivi.

- Umesto da se oslanjamo na to da ljudi koriste jake lozinke kako bi zaštitili svoje mreže, mnogo je bolje ubaciti sisteme za detekciju upada u same pristupne tačke - izjavio je profesor komunikacijskih mreža na Univerzitetu u Liverpulu, Alan Maršal. Profesor nije hteo da ide u detalje kako su simulirali napad, kako bi sprečio da se on desi stvarnim korisnicima.

Virus pod nazivom Kameleon cilja uređaje koji emituju Wi-Fi signal, a na kojima nisu promenjene fabričke lozinke. To nije ona lozinka koja se koristi kako biste pristupili nečijem internetu, i često je nepromenjena, pa je ista kao i kad je uređaj izašao iz fabrike.

Jednom kada je uređaj pod kontrolom hakera, novi firmware može da se instalira, a onda je moguće otkriti lozinke i druge lične podatke, bukvalno sve što poželite.

Ono što je specifično za ovaj virus je to kako se on širi. Jednom kada se instalira, on se automatski može prebaciti na druge Wi-Fi mreže i zaraziti ih, i to bez ljudske kontrole. Profesor Maršal kaže da ovo neće biti problem za velike kompanije koje imaju poboljšanu sigurnost, već da su kućne mreže u najvećem problemu.

Sada kada su naučnici predstavili pretnju koju ovaj virus može da predstavlja, tim se okreće stvaranju proizvoda koji će se instalirati na mrežama, i koji će sprečavati ovakve napade, bez potrebe da korisnici puno čeprkaju oko njih.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA