≫ 

Facebook nudi novac svima koji otkriju aplikaciju koja krade podatke

Stručnjaci iz Facebook-a došli su na genijalnu ideju

  • 1

Uoči svedočenja direktora Facebooka Marka Zakerberga, iz njegove kompanije objavljeno je kako su pokrenuli program nagrada za dojave o bilo kakvim zloupotrebama podataka.

VELIKA POBEDA: Facebook više neće moći da vas prati na ovaj način

"Data Abuse Bounty" kako je nazvan, inspirisan je postojećim programom nagrađivanja pronađenih grešaka u samom kodu. U Facebooku se nadaju da će im on pomoći da identifikuju osobe ili kompanije koje krše njihova pravila korišćenja i pristupa društvenoj mreži.

Foto: Tanjug/AP/Kompanija je ozbiljno rešila da se posveti zaštiti podataka.

- Ovaj program će nagrađivati ljude koji imaju informacije i dokaze slučajeva u kojima su aplikiacije sa Facebookove platforme prikupljale i slale dalje korisničke podatke trećoj strani kako bi oni bili prodavani, ukradeni ili korišćeni za prevare i politički uticaj. Iako ne postoji maksimalni iznos, bagove smo do sada plaćali i do 40 hiljada dolara, saopštili su sa Facebook-a.

U saopštenju se dodaje da će aplikacija u slučaju otkrivanja zloupotrebe podataka biti isključena, a protiv kompanije koja prodaje ili kupuje podatke biće podneta krivična prijava. Nagrada će biti isplaćena onome ko je otkrio zloupotrebu i upozorio korisnike čiji su podaci bili ugroženi.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Hoće li uzbunjivač koji je otkrio aferu sa Kembridž analitikom dobiti neku nagradu?

Na ovu objavu odmah je reagovao uzbunjivač Kristofer Vili koji je otkrio aferu s Kembridž Analitikom. Na Twitteru je upitao Facebook da li će sa sada biti odblokiran, ako i kada može da očekuje svoj ček, piše zimo.dnevnik.hr.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    11. april 2018 | 14:15

    Obicna farsa ... pa ko kontrolise svakog pojedinca , ako nisu bas oni ? Ne samo facebook , vec svi ostali . Sistemi za eksploataciju mobilnih telefona , i kompjutere , kao i svi programi i aplikacije , kao sto je «google , kreditne kartice (visa), sadrze sistem za spijuniranje. Obican «GPS» , u kolima je sistem za spijunazu , pa prema tome ...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA