Google je predstavio ekstenziju koja će vas istog trenutka obavestiti ako vam je neko ukrao loznku ili korisničko ime

Najbolji način da zaštite sve svoje naloge

  • 0
Bezbednost, Virus, Sifra, Hakeri Foto: Pixabay.com

Google je predstavio novu Chrome ekstenziju pod imenom Password Checkup koja proverava dali su korisnička imena i šifre koje koristite procurele prilikom ranijih hakerskih napada i bezbednosnih incidenata.

Ekstenzija se aktivira svaki put kada krenete da se logujete na neki nalog.

Password Checkup uzima korisničko ime i šifru koju ste uneli i proverava ih u svojoj bazi sa preko 4 milijarde rezultata koje su Google inženjeri sakupili iz svih javnih curenja podataka proteklih godina.

Ako se vaša šifra ili koirsničko ime pronađu u bazi, ekstenzij aće izbaciti mali prozor sa upozorenjem da je potrebno da promenite svoje podatke.

Foto: Google

Sudeći po Googleu, aplikacija je napravljena sa velikom brigom o podacima koricnika, pa tako ni Google, ni potencijalni napadači ne mogu da ih zlupotrebe.

- Password Checkup je osmišljen zajedno sa stručnjacima za kriptografiju sa Stenford univerziteta kako bismo bili sigurni da Google nikada ne sazna vaše korisničko ime i šifru, stoji u saopštenju kompanije.

Pritom, ekstenzija ne proverava pojedinačno korisničko ime i šifru, već to čini u paketu, pa tako nećete dobiti notifikaciju kada koristite proste šifre kao što je "123456", već samo kada se poklope korisničko ime i šifra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA