≫ 

Putem dejting aplikacije do zdravija populacije

Ako osoba sa tamnim očima dobije potomstvo sa svetlookim partnerom, dete će najverovatnije imati braon oči

  • 0

Genetičar Džordž Čurč sa Univerziteta Harvard zamislio je uslugu kojom želi da povezuje korisnika dejting aplikacija na osnovu informacija o njihovom DNK materijalu. Njegova ideja je da time pokuša da spreči urođena genetska oboljenja.

Da bi se princip na kome aplikacija funkcioniše razumeo, neophodna su osnovna znanja o dominantnim i recesivnim genima, kao i o tome da su dominantni geni, kako i samo ime kaže, oni koji odnose pobedu u prenošenju genetskih informacija.

Tako je na primer gen za braon oči dominantan, dok je onaj za plave recesivan, pa ako osoba sa tamnim očima dobije potomstvo sa svetlookim partnerom, dete će najverovatnije imati braon oči.

I dok je boja očiju manje važna, ističe se da su recesivni geni odgovorni i za neka genetska oboljenja, a osobe koje su nosioci uglavnom ne znaju ništa o tome, budući da su zdrave jer su pobedu odneli dominantni geni.

Ukoliko se, međutim, sretnu dve osobe koje nose recesivne gene za istu bolest, verovatnoća da njihovo potomstvo oboli je oko 25 odsto, pa se Čurč nada da bi DNK dejting aplikacija to mogla da spreči i doprinese boljem stanju celokupne ljudske populacije.

Video: Rođenje bebe sa dva lica izazvala pometnju u Indoneziji

(Telegraf.rs/Futurism/PC Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA