Google Transit "stigao" u Beograd

Podaci će se iz baze automatski generisti, ali će Google-u biti potrebno još nekoliko dana dok Transit ne počne da "povlači" ažurne podatke

  • 0
Autobuska stanica Zeleni venac GSB

Foto: Telegraf

Od ove nedelje Beograd je postao deo Google Transit sistema, servisa dostupnog za Android i iOS operativne sisteme, kao i desktop računare, koji funkcioniše u okviru popularne aplikacije Google Maps.

Google Transit, koji je nekoliko gradova Srbije već uvelo, trebalo bi stanovnicima glavnog grada, njegovim posetiocima i stranim turistima da pomogne i da se bolje i lakše snađu u gradskom prevozu.

Izvor podataka (tzv. GTFS feed) za Google Transit biće baza firme Apex. Podaci će se, iz njihove baze, automatski generisti, ali će Google-u biti potrebno još nekoliko dana dok Transit ne počne da "povlači" ažurne podatke. To je i razlog zbog koga trenutno nije moguće videti neke od najaktuelnjih izmena na trasama GSP-a, kao što su one nastale usled zatvaranja Savskog trga.

Google Transt Beograd

Printscreen: Google Maps/Transit

Korisnici, međutim, treba da imaju u vidu da to nisu podaci u realnom vremenu (nije real-time GTFS u pitanju), već da Google Transit sistem za Beograd koristi podatke iz zvaničnog reda vožnje prevoznika.

GTFS će uskoro biti dostupan i preko Portala otvorenih podataka Vlade Srbije, kao što je to slučaj i sa ostalim gradovima koji su do sada postali deo Google Transit-a, i moći će da se koriste i sa drugim aplikacijama slične namene (kao što su Moovit, Open Street Maps, itd.).

Uskoro bi trebalo da bude dostupan i GTFS feed javnog prevoza u Pančevu, čime će se u Google Transit sistema naći šest gradova Srbije: Niš, Užice, Kragujevac, Subotica, Beograd i Pančevo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA