≫ 

100 miliona korisnika Instagrama dobija po 5.000$ odštete zbog krađe njihovih podataka?

Tužba tereti Instagram za prikupljanje, deponovanje i prihodovanje od biometrijskih podataka bez znanja ili pristanka korisnika

  • 1
instagram Foto: Pixabay.com

Nakon što je prošlog meseca Facebook ponudio da plati 650 miliona dolara oštećenima, na ime pravnanja zbog nelegalnog prikupljanja biometrijskih podataka od korisnika, ta kompanija se opet našla pred sudom.

Tužba, podneta ove nedelje u Kaliforniji, tereti Instagram, čiji je vlasnik Facebooka, za prikupljanje, deponovanje i prihodovanje od biometrijskih podataka više od 100 miliona korisnika, njihovog znanja ili pristanka.

Prema navodima iz tužbe, takvo delovanje je u sukobu sa zakonom o privatnosti države Ilinois, koji zabranjuje neovlašćeno sakupljanje biometrijskih podataka, piše Bloomberg.

Tako bi Facebook, po okončanju postupka, mogao da bude prinuđen da oštećenim korisnicima plati 1.000 dolara, ili čak 5.000 po prekršaju, ako se ispostavi da je to učinjeno iz nemara ili s namerom.

Po ovom zakonu, tužbe su ranije podnošene protiv Google-a i protiv Snapchata. Kako je The Verge ranije pisao, Facebook je u prvom slučaju pristao da svoju početnu ponudu od 550 miliona poveća za još sto miliona dolara, ne bi li okončao petogodišnji sudski postupak koji je pokrenula grupa tužilaca. U njihovoj tužbi navodi se da je inicijalna verzija alata za označavanje korisnika, koja skenira fotografije i predlaže imena osoba koje se na njima nalaze, čuvala biometrijske podatke bez pristanka korisnika.

Kontroverza povezana sa korišćenjem softvera za prepoznavanje lica inicirana je u poslednje vreme zahvaljujući aktuelnim protestima protiv policijske brutalnosti u SAD i činjenice da tehnologija često pogrešno identifikuje osobe tamnije boje kože, podseća Startit. Kompanije Amazon, Microsoft i IBM već su najavile prekidanje ili ograničavanje dostupnosti takve tehnologije policiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA