• 1

TikTok ostaje u Americi, bar još neko vreme...

"Zabrana bi predstavljala neuobičajen postupak upravo u vreme kada je potreba za slobodnom, otvorenom i pristupačnom komunikacijom u SAD u svom zenitu pred novembarske predsedničke izbore..."

  • 1

Odlukom federalnog suda SAD, privremeno je obustavljeno stupanje na snagu zabrane koju je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela za mobilnu komunikacionu aplikaciju TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance.

Kako izveštava CNN, ovakva odluka suda, doneta samo nekoliko sati pre nego što je zabrana trebalo da stupi na snagu, predstavlja pobedu za TikTok, čiji su pravni zastupnici podneli žalbu povodom zabrane zbog, kako su naveli, njene neustavnosti i kršenja procedure.

Kako je na jučerašnjem vanrednom saslušanju rekao jedan od zastupnika, zabrana bi predstavljala neuobičajen postupak upravo u vreme kada je potreba za slobodnom, otvorenom i pristupačnom komunikacijom u SAD u svom zenitu pred novembarske predsedničke izbore.

Sa druge strane, advokati koji u ovom sporu predstavljaju državu istakli su da činjenica da kineska kompanija, vlasnik TikToka, prestavlja "neposrednu pretnju" po nacionalnu bezbednost SAD, budući da Trampova administacija tvrdi da podaci o korisnicima TikToka u Americi potencijalno mogu završiti u rukama kineskih vlasti.

TikTok negira tu mogućnost i ističe da ti podaci ostaju u SAD, a da se njihove rezervne kopije čuvaju u Singapuru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima