Kako da prijavite seksualno uznemiravanje pomoću pametnog telefona?

U situacijama kao što su porodično nasilje ili seksualno uznemiravanje, žrtva često nema mogućnost da se direktno obrati za pomoć, pa odgovarajuća mobilna aplikacija može da znači spas

  • 2
Seksualno uznemiravanje Foto: Shutterstock

U današnje vreme, kada nam tehnologija nudi rešenja za brojne poslove koje obavljamo i situacije kroz koje prolazimo, logično bi bilo očekivati da nam ponudi pomoć u onim situacijama kad se ona ne može očekivati iz neposredne blizine, već samo od neke treće strane.

Seksualno uznemiravanje ili porodično nasilje mogu dovesti do situacija u kojima žrtva nema mogućnosti da direktno potraži pomoć. Mogućnost da se na daljinu obavesti neko ko može biti od pomoći - više je nego potrebna, nezavisno od toga da li je reč o iznenadnom prepadu manijaka u haustoru ili nasilju koje traje neko duže vreme.

Naravno, među onima koji se bave zaštitom žrtava, kao među onima koji razvijaju softver i aplikacije najrazličitije moguće praktične primene, odavno su se javile ideje da bi u takvim slučajevima mobilna aplikacija koja se jednostavno aktivira, mogla da bude od velikog značaja kada je potrebno pozvati upomoć.

Stranih aplikacija ove namena ima više, a u većem broju su počele da se pojavljuju nakon omasovljenja pokreta #MeToo. Posebno, međutim, treba istaći da slične aplikacije postoje i na našim prostorima, da su potpuno lokalizovane i prilagođene korišćenju na našim prostorima. Ovo su neke od njih:

Bezbedna

Nevladina organizacija Autonomni ženski centar pokrenula je mobilnu aplikaciju Bezbedna, koja žrtvama fizičkog i seksualnog nasilja daje niz mogućnosti da prijave to nasilje, kao i da se obrate za pomoć kako državnim organima, tako i organizacijama koje pmoć pružaju.

Aplikacija omogućava slanje SOS SMS poruke, čiji je tekst unapred definisan, određenim kontaktima iz imenika koje je korisnik sam prethodno podesio. Iz aplikacije je jednim klikom moguće pozvati policiju, Hitnu pomoć, najbliži Centar za socijalni rad ili najbliža organizaciju koja pruža podršku ženama žrtvama nasilja.

Aplikacija se može koristiti i putem bluetooth narukvice, uparene sa pametnim telefonom, koja ubrzava slanje poruke za pomoć, kada žrtva nije u mogućnosti da nađe ili dohvati telefon.

Sve detalje o aplikaciji Bezbedna, njenim opcijama i podešavanjima možete naći na sajtu Autonomnog ženskog centra.

Budi sigurna

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i MUP Crne Gore prošle godine su pokrenuli mobilnu aplikaciju "Budi sigurna", koja žrtvama nasilja, takođe, daje mogućnost da samo jednim klikom zatraže pomoć.

SMS poruka sa brojem telefona i tačnom lokacijom žrtve, koju aplikacija šalje kada je to potrebno, stiže direktno Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici, čiji službenici odmah kontaktiraju žrtvu koja je zatražila pomoć.

budi sigurna, aplikacija Foto: Promo

Aplikacija nudi mogućnost izbora broja osobe ili organizacije od poverenja, kojima se žrtve mogu obratiti ukoliko su u opasnosti. Tu su i informativni i edukativni sadržaji, informacije o pravima žrtve, praktični saveti, kao i video uputstva za samoodbranu. Aplikacija sadrži i Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici, dokumet koji propisuje sve procedure u vezi sa porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama.

#NotMe

Ugledni biznis magazin Forbes posvetio je prošle godine članak onlajn platformi i mobilnoj aplikaciji #NotMe, prvenstveno namenjenoj praćenju ponašanja i prijavljivanju napasnika u poslovnom okruženju.

Ona korisnicima omogućava da potpuno anonimno prijavljuju slučajeve seksulnog uznemiravanja u nekoj kompaniji, što kod žrtava otklanja strah od potencijalnih posledica koje bi mogle da trpe zbog toga.

Platforma je namenjena individualnim korisnicima i organizacijama koje se brave zaštitom žrtava, a koje na osnovu prijava korsinika mogu da pružaju pomoć i zaštitu, kao i da koriste podatke za dalju analizu u postupanje u cilju rešavanja problema.

bSafe

Ova aplikacija ima slogan koji dovoljno govori o njenoj nameni "bSafe - Never Walk Alone" - Nikada ne idite sami! Aktiviranjem opcije "Follow me home" (Prati me kući), odabrani prijatelji - čuvari dobijaju informacije o kretanju korisnika aplikacije, mogu da prate njeno/njegovo kretanje u lajv video strimu, kao i putem GPS-a.

bSafe korisnike štiti automatski snimajući video, a u slučaju napada, automatski poziva policiju, uključuje svetlo na telefonu i aktivira glasan alarm kako bi oterao napadača.

Ova aplikacija ima Android i iPhone verziju, široko je dostupna korisnicima i može se koristiti širom sveta. Jedino ograničenje je to što se od jezika menija mogu izabrati samo Engleski i Norveški.

Zbog kombinacije glasnog alarma i jakog svetla, važi za veoma efilasnu u odbrani žrtava napada. bSafe aplikacije, međtuim, nije besplatna, već se za njeno korišćenje plaća pretplata.

Circle of 6

Ovo je jedna od najkorišćenijih aplikacija za prijavljivanje uznemiravanja i nasilja u SAD, a koristi je više od 300.000 ljudi u više od 36 zemalja.

Funkcioniše tako što korisnik podešava unapred zadati tekst, kojim u slučaju nasilja obeveštava svoje prijatelje. Poruka se šalje u momentu kada korisnik aktivira aplikaciju, a uz nju stiže i podatak o tačnoj lokaciji korisnika.

Circle of 6, aplikacija Foto: Circle of 6

Aplikacija ima verzije za Android i iPhone, a poruka koju korisnik šalje stiže do 6 drugih korisnika koje je prethodno dodao u svoj krug.

Toranj

Ova iranska aplikacija funkcioniše na sličan način kao i Circle of 6. Korisnik bira vrstu poruke koji će, ukoliko zatreba, poslati, kao i krug prijatelja kojima će ona stići.

Aplikcija, takođe, korisnicama daje edukativne savete o zaštiti od seksualnog nasilja, što veoma značajno za zemlju u kojoj je više do 50 odsto žena iskusilo bar neki oblik seksualnog nasilja. Glavna mana ove Android aplikacije je to što ima veoma ograničenu upotrebljivost van Irana, odnosno tada putem nje mogu međusobno da komuniciraju samo oni koji je imaju instaliranu na telefonima i koji se nalaza u istoj mreži.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    16. mart 2021 | 16:11

    Sto da prijave kada same vrte repom...

  • Перагеније

    16. mart 2021 | 19:18

    Откуд ми толике паре, и времена? Па свака друга је гола...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA