Niste prihvatili nova WhatsApp pravila, evo šta vam nude aplikacije kojima ga možete zameniti

Signal i Telegram imaju slične opcije, obe aplikacije su besplatne i moguće ih je preuzeti za Android i za iPhone, obe imaju svoje desktop verzije, ali imaju i neke razlike...

  • 2
Whatsapp Signal Viber Telegram

Foto: Profimedia

Najpopularnija čet aplikacija na svetu - WhatsApp, od 15. maja primenjuje nova kontroverzna pravila privatnosti, zbog kojih su milioni korisnika, još od prve najave njihove primene, odustali od njenog korišćenja.

WhatsApp neće odmah obrisati profile korisnika zbog neprihvatanja novih pravila, već će se to odvijati postepeno, ali se oni koji poslednjih meseci napuštaju aplikaciju, opredeljuju za druga rešanja.

Većini korisnika će, najverovatnije, prvo na pamet pasti Viber, imajući u vidu njegovu popularnost među korisnicima u Srbiji. A kako je verovatnoća da ga svi koji ovo sada čitate već imate instaliranog na svom telefonu veoma velika, ovde ćemo se pozabaviti onim što korisnicima nude Signal i Telegram.

Signal i Telegram imaju slične opcije, mogućnost slanja fajlova, kao i obavljanja glasovnih i video poziva. Obe aplikacije su besplatne i moguće ih je preuzeti za Android i za iPhone, obe imaju svoje desktop verzije, a od korisnika za prijavljivanje traže samo broj telefona.

Zašto izabrati Signal?

 

* Signal je aplikacija napravljena za privatnost - svi razgovori na Signalu su enkriptovani, što znači da Signal ne može da čita vaše poruke ni da to želi. Telegram, sa druge strane, koristi enkripciju između korisnika i servera koja mora da se aktivira pritiskom na "Tajni razgovori" (Secret Chata), što znači da, ako Telegram to želi, može da čita vaše poruke, osim ako aktivirate bezbednosnu funkciju. Kod Signala je sve tajno i ne morate da brinete da li želite da aktivirate bezbednosnu funkciju ili ne.

* Telegram nudi enkripciju razgovora samo u slučaju komunikacije između dve osobe, što znači da je grupne prepiske moguće pratiti na serveru. Signal nudi enkripciju u svim slučajevima, bilo da je reč o razgovorima sa jednom ili sa 20 osoba.

* Svi razgovori unutar Signala čuvaju se isključivo na vašem telefonu. U slučaju Telegrama oni se nalaze na njihovim serverima i sinhronizuju se među uređajima.

Signal Aplikacija

Foto: Shutterstock

Signal je softver otvorenog koda (i softver i kod aplikacije mogu se pronaći na GitHubu. Kod za Telegram je takođe otvorenog koda, ali sam softver nije.

* Neki analitičari tvrde da je Signalov sistem enkripcije poruka bolji od Telegramovog, iako je ovde očigledno reč o temi za još jednu raspravu na tehno forumima.

* Signal razvija Signal Fondacija, neprofitna organizacija koja se finansira iz donacija. Telegram vodi neprofitna organizacija, koja nastoji da zaradi novac na razne načine (uključujući i neuspešnu kriptovalutu).

* Signal ima niz bezbednosnih sistema koji uključuju i automatsko zamućivanje lica na fotografijama.

Zašto izabrati Telegram?

 

* Signal možda bolje štiti privatnost korisnika, ali je  Telegram "šareniji". Grupni razgovori mogu da imaju i do 200.000 učesnika, dok je Signal ograničen na 1.000 ljudi. Telegram nudi prenos podataka do 2GB, dok Signal dozvoljava datoteke maksimalne veličine 100Mb.

Telegram aplikacija

Foto: Shutterstock

* Telegram nudi sinhronizaciju poruka putem kaluda - možete da se prijavite i da počnete razgovor na desktop verziji, a da potom nastavite na telefonu. Telegram poruke, doduše, čuva na svojim serverima osim ako aktivirate "Tajni razgovor".

* Telegram dozvoljava dodavanje botova u razgovore, što za rezultat ima manje privatnu enkripciju. Signal ne podržava botove koji vrše interakciju sa korisnicima u razgovorima.

* Telegram je lepši, šareniji, nudi više stikera, animacija i promenljive pozadine.

Šta na kraju izabrati?

 

Ako ozbiljno razmišljate o svojoj privatnosti na internetu, Signal je mnogo bolja opcija. Reč je o aplikaciji koja je iz temelja pravljena za maksimalnu privatnost. Upravo zato je Signal već neko vreme ispred Telegrama po broju preuzimanja.

Aplikacije, Signal, Telegram

Foto: Shutterstock

Ako volite da ubacujete botove u razgovor, šaljete velike datoteke i obožavate stikere, ako nemate problema sa skladištenjem vaših razgovora na serveru, već samo želite da pobegnete od Facebooka i njegovih aplikacija - ovaj ruski softver je relativno dobar izbor.

Konačno, vaš izbor se svodi na to koju uslugu koriste vaši prijatelji i rodbina, kao i na vaše mišljenje na temu privatnosti ličnih podataka na internetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    16. maj 2021 | 19:35

    Telegram je bolji i od vibera ... nemam razloga da ga favorizujem ali je zaista odlican i nema oonoolike pretrpanosti reklamama i opcijama koje nemaju ama bas nikakve veze sa aplikacijom .

  • Majkl Džondar

    16. maj 2021 | 18:05

    Ovde se uglavnom favorizuje Signal. Koristio sam i jednu i drugu aplikaciju. Telegram mi je mnogo bolji. Signal sam izbrisao. Tamo gde mi treba koristim secret chat i to je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA