Apple otkrio koliko su developeri zaradili od osnivanja AppStore-a

  • 0
Apple, Epl, logo, znag Foto: Tanjug/AP

Prema informacijama koje je nedavno objavio Apple, od pokretanja AppStore-a leta 2008. godine, developeri koji su razvijali različite aplikacije su od prodaje digitalnih proizvoda i usluga zaradili više od 260 milijardi dolara.

Apple ističe da su tokom 2021. godine programeri u AppStore-u zaradili 60 milijardi dolara, piše CNBC.

Kompanija nije objavila konkretan broj, ali ističe da je tokom praznične sezone zabeležena najveća potrošnja koju su korisnici imali u AppStore-u, od osnivanja servisa.

U odnosu na prazničnu sezonu iz 2020. godine, ostvaren je dvocifreni rast prodaje aplikacija.

Statistički podaci su došli kao deo šireg saopštenja Apple-a koje treba da pokaže i njihovo snažno digitalno poslovanje, što je važan signal za investitore i analitičare, koji vole da vide kako Apple ne zarađuje samo od prodaje hardvera, već i od prodaje usluga i aplikacija.

Prošle godine Apple je uveo Program za mala preduzeća, u okviru kog se provizija za developere smanjuje sa uobičajenih 30 na 15%, pod uslovom da zarađuju manje od milion dolara godišnje. Prema nekim procenama, čak 98% developera koji svoje aplikacije lansiraju na AppStore-u spada u ovu kategoriju, ali ona ipak čini samo mali deo ukupne prodaje.

Prema proceni CNBC-ja, sa provizijom od 30% Apple je zaradio 85,7 milijardi dolara od AppStore-a prošle godine. Da je provizija univerzalno bila 15%, kompanija bi zaradila 70,5 milijardi dolara.

Apple je takođe saopštio da sada ima 745 miliona plaćenih pretplatnika na svojim uslugama kao što su Apple Music ili iCloud. To je za 45 miliona više nego prošlog leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA