≫ 

Google radi na tome da Android aplikacije učini privatnijim

Takozvani "Privacy Sandbox" projekat ima za cilj da smanji količinu korisničkih podataka koje oglašivači mogu da prikupe.

  • 0
Google kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Google-ov plan da ograniči praćenje korisničkih podataka u svom Chrome pregledaču proširen je i na aplikacije na Android pametnim telefonima.

Takozvani “Privacy Sandbox” projekat ima za cilj da smanji količinu korisničkih podataka koje oglašivači mogu da prikupe.

Rival Apple sada primorava developere aplikacija da traže dozvolu od korisnika pre nego što počnu da prate njihovu internet aktivnost.

Ovo će biti još jedan značajan udarac za kompaniju Meta, koja se oslanja na praćenje ponašanja korisnika, piše BBC.

Meta je nedavno rekla da će je Apple-ove promene koštati 10 milijardi dolara ove godine. Google-ov Android operativni sistem koristi oko 85% vlasnika pametnih telefona širom sveta.

Kolačići treće strane, koji koriste istoriju pregledavanja ljudi za ciljanje reklama, biće povučeni iz Google Chrome pregledača do 2023. godine.

U objavi na blogu, Google je rekao da sada proširuje ono što naziva “Privacy Sandbox” projektom na Android aplikacije i radi na rešenjima koja će ograničiti deljenje podataka korisnika i “funkcionisati bez unakrsnih identifikatora aplikacija, uključujući identifikatore za oglašavanje”.

Ovi identifikatori su vezani za pametne telefone i koriste ih aplikacije za prikupljanje informacija. Google je rekao da će ih zadržati najmanje dve godine, dok sarađuje “sa industrijom” na novom sistemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA