≫ 

Izvršni direktor TikToka će svedočiti u Kongresu, kako pritisak na kinesku aplikaciju raste

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Ču pristao je da svedoči pred Komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma 23. marta, što je njegovo prvo pojavljivanje pred odborom Kongresa

  • 0
TikTok zabrana Amerika Foto: WESTOCK PRODUCTIONS / Shutterstock.com

ByteDance, kineska kompanija koja stoji iza planetarno popularnog TikToka, je najvredniji startap na svetu. Ali u eri kada vrednost akcija tehnoloških kompanija pada, i preispituje se svaki algoritam, može biti jedan od "najopkoljenijih" startapa ikada.

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Ču pristao je da svedoči pred Komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma 23. marta, što je njegovo prvo pojavljivanje pred odborom Kongresa.

Prema jutrošnjoj izjavi odbora, Ču će biti upitan o "privatnosti korisnika na TikTOku i praksi bezbednosti podataka, uticaju platforme na decu i njihovom odnosu sa Komunističkom partijom Kine".

Čini se da je TikTok, koji je dragulj ByteDance-a u SAD, bliži zabrani nego u bilo kom trenutku otkako je bivši predsednik Donald Tramp pokušao (i nije uspeo) da zabrani aplikaciju sredinom 2020. godine.

27. februara stupa na snagu novi zakon koji zabranjuje TikTok na uređajima zaposlenih u saveznoj vladi, iako mehanizmi za sprovođenje ostaju nejasni.

Takođe je zabranjen na uređajima koje je izdala vlada u više od deset država, dok mu je nekoliko velikih univerziteta u SAD zabranilo pristup svojim Wi-Fi mrežama.

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma sledećeg meseca planira da glasa o novom zakonu o velikoj zabrani TikTok-a u SAD.

Nije trebalo da bude ovako. Činilo se da je ByteDance uspešno sačekao da Tramp prođe, usput pobedivši u nekim sudskim bitkama, dok je takođe uspostavio tehnološko partnerstvo sa Oracle-om koje je osmišljeno da zadovolji zabrinutost za nacionalnu bezbednost SAD.

To partnerstvo, nazvano Project Texas, ostaje na stolu, ali se pokazalo toliko neubedljivim da je TikTok osetio potrebu da pokrene novu PR ofanzivu koja je uključivala brifing za odabrane novinare i akademike.

Jedan zaključak iz brifinga, prema Lawflare blogu, je da bi formiranje "superstrukture" za praćenje projekta Teksas koštalo 1,5 milijardi dolara, plus još milijardu dolara godišnje u operativnim troškovima.

Konteksta radi, ByteDance je bio veoma neprofitabilan u 2021. godini, iako je jaz između prihoda i troškova počeo da se smanjuje u prvom kvartalu 2022. (nepoznato je šta TikTok doprinosi bilo kojoj liniji bilansa uspeha).

Nakon Trampove uvodne salve, ByteDance je počeo da radi na planu izdvajanja za TikTok koji bi verovatno kulminirao IPO-om. Nemojte se iznenaditi da se takvi razgovori na kraju nastave, s obzirom na to koliki je ulog za kompaniju i njene investitore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA