Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraj za alternativne Reddit aplikacije? Promena politike preti da ih ugasi

Vreme čitanja: oko 2 min.

U suštini, troškovi će rasti sa porastom korišćenja podataka

  • 0
Reddit aplikacija Foto: Piotr Swat / Shutterstock.com

Reddit, jedan od najposećenijih sajtova na planeti, je poznat po tome što njegova zvanična aplikacija ne zadovoljava očekivanja korisnika. Zbog toga se mnogi okreću alternativama kao što su Reddit is Fun (RIF) ili Apollo za iOS, koje su intuitivnije i nude bolje korisničko iskustvo. Ali, izgleda da se Reddit priprema da stavi tačku na ove alternative.

Ranije ove godine, Reddit je objavio da će uvesti značajne promene. Konkretno, potvrdili su da će početi da naplaćuju pristup svojim API-jima od određenih developera. Ovaj post na njihovom blogu bio je prilično nejasan, možda namerno, navodeći samo da će postojati "novi premijum pristup" API-jevima za developere koji traže dodatne mogućnosti, više resursa i šira prava korišćenja. U suštini, troškovi će rasti sa porastom korišćenja podataka, piše Android Authority.

API, ili Interfejs za programiranje aplikacija, je most između dve aplikacije, omogućavajući im da razmenjuju podatke. Kvalitetan API je presudan za ispravno funkcionisanje aplikacija. Da bi alternativne aplikacije mogle da operišu, moraju biti u mogućnosti da komuniciraju sa Redditom, ali i da Reddit komunicira sa njima. Pristup API-ju je, u najvećem broju slučajeva, besplatan.

Brojke koje su sada dostupne zbog ove promene politike izazivaju zabrinutost. Kristijan Selig, glavni developer aplikacije "Apollo" za iOS, izjavio je da Reddit planira da naplati 12.000 dolara za 50 miliona zahteva prema API-jevima. Iako se to na prvi pogled može činiti razumnim, Selig naglašava da to zapravo nije tako.

Samo u aprilu, Apollo je zabeležio neverovatnih sedam milijardi API zahteva. Prema ovom tarifiranju, Selig bi Redditu morao da plati 1,7 miliona dolara za taj mesec, što bi godišnje iznosilo čak 20 miliona dolara.

Većina alternativnih Reddit aplikacija, uključujući Apollo, nudi opciju pretplate. Ali čak i uz te prihode, finansijska matematika je problematična. "Prosečan korisnik Apollo aplikacije svakodnevno generiše 344 zahteva, što bi mesečno iznosilo oko 2,50 dolara," objašnjava Selig. "To je dvostruko više od trenutne cene pretplate, što bi me svaki mesec dovelo u minus," dodaje.

Iako bi opcija podizanja cene pretplate mogla biti razmatrana, Selig je uveren da iznos koji Reddit planira da naplati "nema veze sa stvarnošću". Procenjujući koliko novca prosečan Reddit korisnik donosi, dolazi do cifre od 12 centi mesečno.

Ako je ovaj proračun tačan, a verujemo da jeste, Reddit želi da naplati developerima 20 puta više od onoga što prosečan korisnik generiše. Selig, kao i mnogi drugi, smatra da to nije pravedno.

Iako nije eksplicitno rekao da će zatvoriti Apollo ako ova politika prođe, Selig je jasno stavio do znanja da ne bi bio u mogućnosti da pokrije te troškove, što implicira mogućnost gašenja aplikacije. Isto se može očekivati i za druge alternativne aplikacije.

Ova politika Reddita deluje kao očigledan pokušaj da eliminiše sve aplikacije trećih strana kako bi korisnici bili primorani da koriste njihovu zvaničnu aplikaciju, gde će biti izloženi reklamama ili će morati da plate za Reddit Premium kako bi ih izbegli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA