≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

TikTok ulaže milijarde kako bi umirio Evropu: Da li će uspeti u svojoj nameri da izbegne zabranu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ulaganjem 1,2 milijarde evra u izgradnju data centara u Evropi, TikTok želi da umiri zabrinutost oko bezbednosti podataka. Međutim, skeptici i dalje sumnjaju u efikasnost ovog poteza

  • 0
TikTok zabrana Foto: salarko / Shutterstock.com

Kompanija TikTok, poznata po svojoj popularnosti među mladima, najavila je investiciju od 1,3 milijarde dolara za izgradnju novih data centara na teritoriji Evropske unije. Cilj je da se demantuje mišljenje da TikTok krši evropske regulative o zaštiti podataka i prenosu informacija ka Kini.

Lokacije koje su odabrane za ovaj projekat uključuju Irsku i Dansku, a investicija se smatra delom šire inicijative pod nazivom "Projekat Clover".

Teo Bertram, potpredsednik za javnu politiku TikToka u Evropi, izjavio je: "Verujemo da je ovo korak napred u industriji i naporažujemo sve regulative da se uključe u dalji dijalog."

Međutim, ni ovaj veliki potez ne uspeva da umiri sve skeptike. Moric Kerner, član Evropskog parlamenta iz Nemačke, ističe: "Iako TikTok čini napore da uskladi svoje poslovanje sa evropskim zakonima, pitanje je koliko je to moguće uz obaveze koje kompanija ima prema kineskim vlastima".

U Velikoj Britaniji, situacija sa TikTokom dodatno komplikuje politički pejzaž. Ministar odbrane Grant Šeps suočen je sa pitanjima o upotrebi TikToka na službenim uređajima, što je strogo zabranjeno.

Do okončanja izgradnje novih data centara, podaci evropskih korisnika će biti smešteni u privremenoj "evropskoj enklavi" u Sjedinjenim Državama. Iako TikTok naglašava svoju transparentnost i otvorenost za saradnju, mnogi se pitaju da li će to biti dovoljno sve dok ne bude postignut formalni sporazum o zaštiti podataka između Kine i Evropske unije.

U svetlu prethodnih iskustava sa kompanijama kao što je Huawei, koja je pokušavala da se legitimiše u očima evropskih regulatora, jasno je da će put do poverenja biti izuzetno težak za TikTok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA