Vreme čitanja: oko 1 min.

Google Drive korisnici u šoku: Meseci rada nestali bez traga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoji zabrinutost da bi ovaj problem mogao biti povezan sa greškama u sinhronizaciji ili čak sa spontanim brisanjem naloga

  • 0
Google Drive Foto: Nopparat Khokthong / Shutterstock.com

Korisnici Google Drive-a širom sveta su uznemireni zbog neočekivanog nestanka podataka sa ovog popularnog cloud servisa. Neki od njih su na forumima podrške izrazili svoje frustracije, tvrdeći da su meseci njihovog rada nestali bez traga. Ova situacija postavlja pitanje o pouzdanosti cloud skladištenja i potrebi za dodatnim merama bezbednosti.

Jedan od korisnika prijavio je da su fajlovi na njegovom Google Drive nalogu ostali nepromenjeni od maja 2023. godine, ukazujući na to da su svi podaci sačuvani posle tog datuma nestali. Drugi korisnici dele slična iskustva, sa izgubljenim poslovnim podacima koji se protežu na šest meseci.

Google za sada nije ponudio konkretno rešenje, a saveti koji su pruženi korisnicima ograničavaju se na preporuku da ne vrše promene u root/data folderima dok se ne istraži problem. Postoji zabrinutost da bi ovaj problem mogao biti povezan sa greškama u sinhronizaciji ili čak sa spontanim brisanjem naloga.

Ovaj incident nije prvi put da se postavlja pitanje o pouzdanosti cloud usluga. Podsećamo na požar u data centru evropskog provajdera OVH 2021. godine, kao i na nedavne probleme sa Google Cloud-om u regionu europe-west9.

Ovaj slučaj nas podseća da, iako cloud skladištenje nudi mnoge prednosti, ono ne garantuje apsolutnu sigurnost podataka. Korisnici bi trebalo da imaju pouzdane planove za rezervne kopije i oporavak podataka kako bi se osigurali protiv ovakvih nepredviđenih situacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA