Vreme čitanja: oko 2 min.

Microsoftov novi Outlook klijent neprimetno prebacuje e-poštu u oblak, izazivajući zabrinutost korisnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa novitetima, pojavljuju se i ozbiljne zabrinutosti u vezi sa privatnošću korisnika

  • 0
Microsoft Outlook Foto: dennizn / Shutterstock.com

Microsoft je nedavno predstavio svoju novu verziju Outlook-a za Windows računare, koja donosi značajne promene u dizajnu i integraciji sa cloud tehnologijom. Ova verzija je dizajnirana da zameni Windows Mail i klasični Outlook, spajajući e-poštu i kalendar u jednu aplikaciju. Pored estetskih unapređenja, aplikacija uključuje i nove generativne AI funkcije, kao što su pomoć pri pisanju i napredne AI karakteristike.

Međutim, istovremeno sa ovim novitetima, pojavljuju se i ozbiljne zabrinutosti u vezi sa privatnošću korisnika. Prema istraživanjima nemačkog bloga heise.de, koja su potvrđena i testiranjima na XDA portalu, nova verzija Outlook-a pokazuje iznenađujuće visok stepen integracije sa cloud tehnologijom. Ovo otvara mogućnosti za prošireno prikupljanje podataka od strane Microsofta, što predstavlja značajan problem privatnosti. Postavlja se pitanje šta korisnici mogu očekivati od Microsofta u pogledu zaštite njihovih podataka.

Nova verzija Outlook-a dostupna je od septembra i donosi niz novih funkcija, uključujući Copilot AI, sa planovima da u potpunosti zameni postojeću Outlook aplikaciju u roku od dve godine. Microsoft je najavio i širi spisak nadolazećih funkcija, posebno u oblasti AI tehnologija. Novi interfejs aplikacije usklađen je sa Microsoftovim cloud verzijama Office aplikacija i nudi tesniju integraciju sa drugim Office uslugama.

Ipak, prilikom prvog pokretanja novog Outlook klijenta, korisnici se suočavaju sa zahtevom za prijavljivanjem, nakon čega slijedi obaveštenje o potrebi sinhronizacije e-pošte, događaja i kontakata sa Microsoft Cloud-om. Zanimljivo je da ne postoji opcija da se odbije ova sinhronizacija, ali se nastavi sa korišćenjem aplikacije bez nje. Dalje, umesto da se e-pošta obrađuje lokalno, svi podaci se prenose i procesuiraju u Microsoftovom oblaku. Ovo ponašanje izaziva zabrinutost, jer implicira da Microsoft ima neograničen pristup korisničkim e-mailovima i drugim podacima.

Ova promena u načinu rada Outlook-a može imati ozbiljne posledice za korisnike, posebno u pogledu privatnosti i sigurnosti podataka. Takođe, postavlja se pitanje transparentnosti Microsofta u vezi sa obradom i korišćenjem prikupljenih podataka. U situaciji kada su privatnost i zaštita podataka od izuzetnog značaja, Microsoft će morati jasno da objasni korisnicima kako i zašto koristi njihove podatke, kako bi zadržao njihovo poverenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA