Vreme čitanja: oko 2 min.

Signal odgovara na zabranu francuske vlade: "Nema sigurnog backdoora"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema nalogu iz memoranduma, do 8. decembra, ministri, njihovi pomoćnici i njihovi timovi moraju da obrišu određene aplikacije i da ih zamene sa manje poznatom alternativom Olvid

  • 0
Signal Aplikacija Foto: Shutterstock

Meredit Vitaker, predsednica Signal fondacije, izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog procurelog internog memoranduma francuske vlade. U memorandumu, koji je došao u javnost zahvaljujući izveštaju Gijoma Graljea iz Tech 24 u časopisu "Le Point", premijerka Francuske, Elizabet Born, naložila je članovima kabineta i njihovim saradnicima da obrišu popularne aplikacije za razmenu poruka kao što su Signal i WhatsApp. Vitaker je naglasila da ovakav potez vlade može ugroziti javno poverenje u protokole sajber sigurnosti.

Memorandum ne navodi specifično Signal i WhatsApp, već generalno govori o "glavnim javnim aplikacijama za instant poruke" i ukazuje na njihove potencijalne bezbednosne nedostatke. Signal i WhatsApp su često korišćeni od strane francuskih vladinih zvaničnika, što dodatno pojačava značaj ovog poteza.

"Moramo biti izuzetno oprezni kada su u pitanju zvanične izjave koje stvaraju sumnju u aplikacije poput Signala, koje su prepoznate kao vrhunski standard za sigurnost i privatnost u industriji", rekla je Vitaker za FRANCE 24.

Vitaker je dodala: "Mi smo open source platforma, naše delovanje je transparentno i redovno proveravano. Naše kriptografske tehnologije, koje se koriste u WhatsAppu i mnogim drugim sigurnim aplikacijama za razmenu poruka, proverene su i testirane tokom više od decenije."

Prema nalogu iz memoranduma, do 8. decembra, ministri, njihovi pomoćnici i njihovi timovi moraju da obrišu pomenute aplikacije i da ih zamene sa manje poznatom alternativom Olvid, razvijenom od strane pariskog startapa.

Olvid, sertifikovan od strane francuske agencije za sajber sigurnost ANSSI, za razliku od Signala, ne zahteva telefonski broj za upotrebu. Na pitanje da li je to sigurnosni nedostatak, Vitaker je objasnila da je korišćenje telefonskog broja ključno "za verifikaciju autentičnosti kontakata, kako biste bili sigurni da razgovarate sa pravom osobom, a ne sa nekim ko se pretvara da je neko drugi, kao i za zaštitu od spam naloga."

Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Žerald Darmanen, zagovara uvođenje tzv. "backdoora" u šifrovane servise poput Signala, kako bi bezbednosne službe mogle pristupiti privatnim porukama radi borbe protiv ilegalnih aktivnosti.

Backdoor je skriveni način pristupa softveru ili sistemu, koji zaobilazi normalne autentifikacione procedure i omogućava daljinsko upravljanje ili pristup podacima.

Vitaker se oštro usprotivila ovoj ideji, rekavši: "Ne postoji siguran backdoor. Ako napravite backdoor koji omogućava pristup bezbednosnim službama, on će biti dostupan i hakerima, protivnicima i neprijateljskim državama."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA