Vreme čitanja: oko 2 min.

Threads konačno dostupan korisnicima u Evropskoj uniji, pet meseci nakon globalnog lansiranja aplikacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meta je, u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije, morala da izvrši ažuriranja svoje usluge kako bi omogućila pristup Threads aplikaciji bez Instagram naloga

  • 0
Meta Threads Foto: Nomi2626 / Shutterstock.com

Meta Threads aplikacija, konkurent društvenoj mreži X, sada je zvanično dostupna korisnicima u Evropskoj uniji. Ovo lansiranje predstavlja značajan korak za Meta Threads aplikaciju, koja je prvobitno lansirana u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i u još 100 zemalja, među kojima je i Srbija u julu 2023. godine. Lansiranje u Evropskoj uniji stiže pet meseci nakon prvobitnog lansiranja, zbog Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije. Threads je u prvoj nedelji privukao više od 100 miliona korisnika, mada je taj broj značajno opao u mesecima od tada.

Mark Zakerberg, CEO kompanije Meta, objavio je ovu vest na samoj Threads platformi, naglašavajući otvaranje Threads-a za više zemalja u Evropi. Zanimljivo je da Threads, izgrađen od strane Instagram tima, korisnicima nudi mogućnost deljenja tekstualnih ažuriranja i uključivanja u javne razgovore, pružajući im 500 karaktera, što je skoro duplo više od broja karaktera koje dozvoljava X​​.

Jedan od ključnih aspekata koji Meta Threads čini posebnim je njegova pristupačnost bez potrebe za Instagram profilom. Naime, platforma Threads.net nudi "Koristi bez profila" opciju, koja omogućava korisnicima da pregledaju objave bez potrebe za prijavljivanjem preko Instagrama. Ova funkcija dozvoljava korisnicima da vide jedan algoritamski popunjen feed i pretražuju profile, ali ne omogućava im da odgovaraju na objave, lajkuju ih ili ih deluju dalje​​.

Meta je, u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije, morala da izvrši ažuriranja svoje usluge kako bi omogućila pristup Threads aplikaciji bez Instagram naloga. Ova promena je deo širih pravila DMA koja su dizajnirana da ograniče zloupotrebe od strane velikih tehnoloških kompanija i omoguće ravnotežu sa evropskim poslovnim subjektima​​.

Pored toga, Meta planira da uvede svoju nezavisnu fact checking uslugu u 2024. godini, koja će "pregledati i ocenjivati lažne komentare na Threads-u". Ovo dolazi u ključnom trenutku pred američke izbore, ali takođe postavlja Threads u drugačiji položaj u odnosu na X, koji sve više optužuju za širenje dezinformacija i govor mržnje od kada je Ilon Mask preuzeo kontrolu nad platformom​​.

Uzimajući u obzir ove informacije, lansiranje Meta Threads aplikacije u Evropskoj uniji moglo bi da ima značajan uticaj na tržište društvenih mreža, posebno na njenog konkurenta, X. Sa svojim jedinstvenim pristupom i karakteristikama, Threads bi mogao da privuče veliki broj korisnika koji traže alternativu postojećim platformama, posebno u kontekstu trenutnih promena i izazova s kojima se suočava X.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA