Vreme čitanja: oko 1 min.

iMessage dobija šifrovanje koje ni kvantni računari ne mogu da probiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple je uspeo da kreira sistem otporan na kvantne tehnologije

  • 0
iPhone, iMessage Foto: DenPhotos / Shutterstock.com

Apple je nedavno objavio da će uvesti novi standard šifrovanja, poznat kao PQ3, za svoju uslugu iMessage, postavljajući nove standarde u zaštiti privatnosti i sigurnosti korisnika. Ova inicijativa dolazi kao odgovor na rastuću pretnju koju predstavljaju kvantni računari i njihovu sposobnost da probiju postojeće metode enkripcije.

Razvojem PQ3 standarda, Apple je usmeren na pojačavanje zaštite podataka svojih korisnika, nudeći nivo šifrovanja koji je trenutno bez premca u digitalnoj komunikaciji. Kombinovanjem elemenata iz najnovijih post-kvantnih algoritama sa postojećim algoritmima eliptičkih krivih, korišćenih u standardnim platformama za razmenu poruka, Apple je uspeo da kreira sistem otporan na kvantne tehnologije.

Ovaj standard funkcioniše tako što periodično izdaje nove ključeve za dešifrovanje, što dodatno otežava neautorizovan pristup porukama, čak i ako je napadač prethodno imao pristup starijem ključu. Ova praksa predstavlja značajan napredak u odnosu na trenutno dostupne protokole enkripcije, uključujući i one koji se koriste u aplikaciji Signal, koja pruža inicijalni ključ šifrovanja koji zadovoljava post-kvantne standarde, ali još uvek ne poseduje mogućnost rutinskog resetovanja tih ključeva.

Apple-ov novi pristup ne samo da postavlja nove standarde u zaštiti poruka na iMessage platformi za iPhone i Mac uređaje, već i ukazuje na planove kompanije da proširi upotrebu PQ3 standarda na druge proizvode za skladištenje podataka, poput iCloud rezervnih kopija.

Ovo je naročito važno u svetlu sve češćih napada državnih hakera i pokušaja vlada da špijuniraju zvaničnike, disidente, aktiviste i novinare, što čini Apple primarnom metom za takve aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA