Vreme čitanja: oko 1 min.

Tramp upozorava da bi zabrana TikToka ojačala Metu, opisao Facebook kao "neprijatelja naroda"

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Bez TikToka, možete povećati Facebook, a ja smatram Facebook za neprijatelja naroda", rekao je Tramp

  • 0
Donald Tramp, Facebook, Fejsbuk Foto: Pixabay, Tanjug/AP, Printskrin: Facebook/Donald J. Trump

Bivši američki predsednik Donald Tramp izneo je u ponedeljak svoje zabrinutosti povodom nastojanja da se kineska društvena mreža TikTok zabrani u Sjedinjenim Američkim Državama, navodeći da bi to samo ojačalo Facebook u vlasništvu kompanije Meta.

Prema Trampovim rečima, eliminisanjem TikToka sa američkog tržišta, stvaraju se uslovi za dalji rast i dominaciju Facebook-a, platforme koju on lično smatra "neprijateljem naroda". Ova oštra kritika usmerena je ka opštem uticaju Facebook-a na društveno-političke tokove u zemlji, a posebno na način na koji se ova platforma koristi u kontekstu izbornih procesa.

"Bez TikToka, možete povećati Facebook, a ja smatram Facebook za neprijatelja naroda", rekao je Tramp, piše CNBC.

Trampova zabrinutost ne zaobilazi ni nacionalnu bezbednost, temu koja se često povezuje sa TikTokom zbog njegovih kineskih korena i potencijalne mogućnosti za deljenje privatnih podataka korisnika sa vladom u Pekingu.

Međutim, bivši predsednik priznaje i pozitivne strane platforme, ističući njenu popularnost među mlađom populacijom.

Situacija sa TikTokom i dalje je u fokusu američkih zakonodavaca, sa predlozima koji variraju od potpunog razdvajanja platforme od kineskog vlasništva ByteDance-a, do njene potpune zabrane.

Aktuelni predsednik SAD-a, Džo Bajden, izrazio je svoje zabrinutosti vezane za nacionalnu sigurnost u vezi sa TikTokom, navodeći da je spreman da podrži zakonodavstvo koje bi moglo da zabrani ovu aplikaciju u Americi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA