≫ 

Zaljubljenost nije put do trajne sreće – otkrivaju psihoterapeuti na eduTV-u

Kroz kombinaciju razgovora sa psihoterapeutima i ispovesti pacijenata, koje tumače glumci, u svakoj epizodi se odgovara na dva najvažnija pitanja: zašto dolazi do određenog psihološkog problema i kako ga rešiti

  • 3

U Srbiji odlazak kod psihoterapeuta još važi za tabu temu, o kojoj se nerado govori. Međutim, sudeći po broju prodatih sedativa i antidepresiva godišnje, mentalna higijena stanovnika naše zemlje nije na zavidnom nivou. Emisija „Psihološki ugao”, koja se emituje na Obrazovnoj televiziji eduTV, bavi se psihološkim temama i problemima koji muče mnoge od nas – jedna od tih tema svakako je ljubav.

Emisija „Psihološki ugao“, koja se emituje na Obrazovnoj televiziji eduTV, bavi se aktuelnim psihološkim temama, kao što su – nasilje među partnerima, anksioznost, depresija, panični napadi, ljubomora, posesivnost, ljubav i zaljubljenost.

Kroz kombinaciju razgovora sa psihoterapeutima i ispovesti pacijenata, koje tumače glumci, u svakoj epizodi se odgovara na dva najvažnija pitanja: zašto dolazi do određenog psihološkog problema i kako ga rešiti.

 Psihoterapija jeste rešenje

Foto:Promo

Svaka epizoda „Psihološkog ugla” obrađuje po dve teme. Prva epizoda ispituje teme nasilja među partnerima i besa, a naredna se bavi temama ljubavi i zaljubljenosti, ljubomore i posesivnosti. Osim autorke Dunje Bibić, na svakoj emisiji je radio i stručni saradnik doc. dr Nikola Petrović, psiholog i psihoterapeut.

„Zanimljivo je da na našim televizijskim kanalima nema više emisija koje se bave psihološkim i psihijatrijskim temama, s obzirom na to da po statističkim medicinskim podacima nikada nismo imali više psihosomatskih oboljenja, odnosno oboljenja koja su nastala isključivo zaslugom lošeg psihičkog stanja pacijenata. Takođe, interesantno je napomenuti da je u Srbiji još uvek odlazak kod psihoterapeuta tabu tema, o kojoj se nerado govori, a da sudeći po broju prodatih sedativa i antidepresiva na godišnjem nivou, mentalna higijena stanovnika još uvek nije na zavidnom nivou”, napominje autorka emisije Dunja Bibić, kada govori zašto se odlučila da radi na emisiji ovog tipa.

 Studenti glume u ulogama pacijenata

Foto:Promo

U svakoj epizodi u ulozi pacijenata koji su preživeli određeno psihološko stanje nalaze se studenti glume Fakulteta savremenih umenosti u Beogradu i studentkinja glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Kao što ćete i sami videti, oni su se veoma dobro snašli u zadatim ulogama i odlično prikazali ponašanje onih koje zna da savlada bes, onih koji su proživeli panične napade ili onih koji proživljavaju anksioznost. Glumci će gledaocima pomoći da se poistovete i užive u uloge i razmisle o tome da li i sami imaju neki od problema.

Osim stručnog saradnika doc. dr Nikole Petrovića, u emisiji učestvuju psihoterapeuti dr Zoran Milivojević i Violeta Zoraja.

„Sa pomenutim psihoterapeutima sam već sarađivala na nekim prethodnim projektima. Stručnost, sažetost, jednostavnost i jasnoća kada govore o psihološkim temama čini ih izuzetnim sagovornicima“, dodaje Dunja.

 Veza između ljubavi i zaljubljenosti

Foto:Promo

Emisija „Psihološki ugao” zanimljiva je svima onima koji žele da čuju stručna mišljenja o temama o kojima se često govori, a za većinu su još nedovoljno jasne - kakve su, na primer, ljubav i zaljubljenost.

„Retko ko zna da ljubav i zaljubljenost ne moraju biti povezane kada govorimo o partnerstvu i da mogu egzistirati nezavisno jedna od druge. Zaljubljenost, iza koje verujemo da dolazi ljubav, ne mora biti nužno povezana sa ljubavlju. Ovo verovanje nam dolazi iz zapadne kulture, dok istočna kultura uopšte ne priznaje stanje zaljubljenosti kao normalno. U Japanu one koji su zaljubljeni odvajaju od javnosti sve dok se ne prizovu pameti, odnosno dok se ne osveste, jer se to stanje smatra nenormalnim. Istraživanja govore da u ugovorenim brakovima postoji isti procenat ljubavi i ljubomore, kao i u brakovima u kojima su se partneri dobrovoljno odlučili jedno za drugo”, napominje autorka emisije. Ovo su samo neke od pojedinosti koje možete saznati u epizodi emisije „Psihološki ugao”, koju možete pogledati u nastavku.

„Psihološki ugao” se na eduTV-u premijerno prikazuje ponedeljkom u 21h, a reprizno četvrtkom u 20:15h. Program eduTV-a možete pratiti na više od 20 kablovskih operatera širom Srbije, kao i preko eduTV Android aplikacije i YouTube kanala.

Misija eduTV-a je da širi znanje i motiviše na uspeh. Ovo je pravo mesto da saznate odgovore na najrazličitija pitanja i steknete visok nivo opšte kulture. Očekuju vas sadržaji iz oblasti nauke, tehnologije, biznisa, kulture, obrazovanja, motivacije, dizajna i mnogih drugih. Otkrijte zabavnu stranu edukacije uz eduTV!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    18. decembar 2017 | 16:42

    Osamdeset posto psihologa su zene , koje ni svoje brakove nisu sacuvale , ali im to ne smeta da daju savete kako se treba voleti i biti srecan u braku. Kako da ne bude «tabu» u Srbiji , kada se saveti dele jednostrano . Ako nekim slucajem jedan bracni par ode kod «psihologa» na savet , (uvek u tajnosti) , i ako je u psholog zena, ona ce uvek deliti savete muskarcu , dok ce zeni samo povrsno reci , kako je ljubav vazna. Muskarac je taj koji ce snositi sve probleme , i on je taj koji treba postovati , ceniti , materijalno obezbediti , i ciniti ukusna iznenadjenja svojoj «dragoj» dok ona , u suprotnom to isto ne mora raditi , jer je ona neznijeg pola. Zato se ljudi vrlo tesko odlucuju otici kod psihologa , jer dobro znaju da oni ciste veze nemaju ni o cemu , a najmanje o ljubavi.

  • Marko

    19. decembar 2017 | 18:38

    Nije uvek bas tako. Moje iskustvo je da je moja supruga morala da poradi mnogo vise nego ja, a psiholog je bila zena. Nekada se pogresno ponasaju muskarci, nekada zene, a najcesce obe strane grese posebno u nacinu komunikacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA