Ulaganje u budućnost - ITS uručio vrednu donaciju Gimnaziji iz Kosovske Mitrovice

Ulaganje u nove generacije i obezbeđivanje boljih uslova za učenje đacima jedan je od ciljeva Visoke škole strukovnih studija za IT

  • 0

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici prepoznala je potencijal svojih učenika i odlučila da formira poseban smer za decu koja su nadarena za informatiku, a u pomoć im je pritekla i ITS iz Beograda.

Novo na ITS-u: Najsavremenije IT master studije u regionu za posao iz vaših snova

Donaciju u udžbenicima i tablet računarima direktoru Gimnazije Slobodanu Mihajloviću uručio je profesor informacione interne tehnologije vršilac dužnosti direktora ITS Slavko Pokorni.

Foto: Milena Đorđević

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije je odvojila deo informatičke opreme koju koriste njeni studenti i učenici Srednje škole za informacione tehnologije kao donaciju Gimnaziji iz Kosovske Mitrovice. Time se ITS škola uz pomoć osnivača kompanija ComTrade i Link group pridružila pozivu predsednika republike Srbije da pomogne našem srpskom narodu na Kosovu.

- Našoj školi je čast što ej mogla da donira ovu opremu gimnaziji iz Kosovske Mitrovice koja iduće godine slavi 100 godina da uspešno realizuje plan da formira informatički kabinet. Njihovi učenici su prepoznali ITS kao mogućnost za rešavanje njihove buduće karijere i mi već imamo 12 njihovih studenata, a u poslednjoj generaciji 8 koji su uspešni studenti ITS-a, rekao je profesor Pokorni.

Foto: Milena Đorđević

Ova donacija od velikog je značaja za Gimnaziju koja u ne tako zavidnim uslovima uspeva da školuje kvalitetne i dobre učenike koji nastavljaju dalje da grade uspešne karijere i već godinama unazad poklanjaju svoje poverenje ITS i ITHS.

-Značaj ove donacije za našu školu je jako veliki jer smo mi odlučili ove godine da formiramo odeljenje za učenike obradene za računarstvo i informatiku i obratili smo se ITS školi za pomoć koja nam je izašla u susret. To nam omogućava da naši učenici unaprede svoj rad kroz unapređenje nastavnih sredstava i steknu adekvatno znanje koje će im pomoći u daljem obrazovanju. Mi se zahvaljujemo ITS školi što je prepoznala momenat za saradnju sa nama i odlučila da nam pomogne da naši učenici imaju bolje uslove za rad kako bi dalje napredovali, rekao je direktor Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici Mihajlović.

Tom prilikom, direktor Gimnazije uručio je profesoru Pokornom zahvalnicu za saradnju i pomoć Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Milena Đorđević

Slobodan Mihajlović direktor mitrovačke Gimnazije potpisao je memorandum o saradnji sa ITS i ITHS školom. Skupu su prisustvovali i direktor Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije dr Bojan Ristić i Goran Radić, izvršni menadžer i profesor ITS-a. 

Foto: Milena Đorđević

Direktor Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije dr Bojan Ristić ovom prilikom skrenuo je pažnju da Srednja škola za informacionu tehnologiju i Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici u budućem periodu mogu da sarađuju na kvalitetnoj realizaciji nastavnog plana i programa i to baš ovog programa za decu sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo.

- Kako smo mi u školi već pet godina proizveli ogledni profil koji je prešao u sistem elektrotehničar informacionih tehnologija, te naše iskustvo pa i rad na skriptama koje završavamo ovih dana jer je za te stručne predmete jako teško naći adekvatnu literaturu od veliek koristi. Skripte rade naši nastavnici srednje škole zajedno sa profesorima sa visoke, vrše recenziju i delimično koriste savete i materijale sa visoke škole. Bićemo u prilici da to neko naše iskustvo i materijale podelimo sa njima. A mislim da ćemo saradnju nastaviti kada u nastupajućem periodu, u narednih godinu i po dana, studenti ITS budu završili platformu. To je njihov projekat  koji oni rade u projektnom centru, a reč je o platformi za podršku u učenju učenicima i nastavnicima.

Foto: Milena Đorđević

- Tu će biti uključeno 17 elektrotehničkih škola u Srbiji. U to u budućnosti mogu da se uključe i sve gimnazije u Srbiji, a biće ih preko 60 da imaju ta odeljenja za decu sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo. Na taj način mi ćemo dati ogromnu podršku razvoju informatike u srednjem obrazovanju. Već smo započeli saradnju i sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja kako bi to kasnije postao zvanični priručnik i to u digitalnom obliku, to jest čitav niz priručnika. U tom smislu, ova saradnja sa kolegama iz Kosovske Mitrovice nas je povukla u tom pravcu, rekao je profesor dr Bojan Ristić.

Foto: Milena Đorđević

Nakon potpisivanja memoranduma o saradnji, profesori obišli prostorije ITS i ITHS kako bi kolegi iz Kosovske Mitrovice pokazali da će i njihovi učenici koji se odluče da se školuju na akademiji imati odlične uslove za sticanje znanja i napredak u karijeri.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA