0

Želite karijeru u IT industriji, ali niste sigurni koja oblast je za vas? Pomažemo vam da odaberete

Želite kreativan posao koji će vam pri tome doneti i dobru zaradu, i mogućnost rada sa mnoštvom različitih ljudi? Umorni ste od svog sadašnjeg posla i želite da pokušate da radite nešto novo? Niste jedini.

Programer, programiranje
Foto: code.edu.rs

Sara Karof je bila studentkinja filozofije kojoj je učenje veština programiranja promenilo život. Danas je uspešna web dizajnerka.

Ako i vi želite da promenite karijeru ili tek treba da gradite karijeru u IT industriji, prenosimo vam neke od njenih saveta koji vam mogu pomoći da izaberete pravi put za vas.

Ova pravila bi trebalo da zna svaki programer, a pogotovo početnik!

Korak 1: Počnite sa HTML-om i CSS-om

Foto: Pixabay.com

Počnite sa osnovama web razvoja: Jezici HMTL i CSS su sve što vam je potrebno za izgradnju funkcionalne web stranice. Jednom kada postanete dobri u upotrebi ovih alata, možete početi da učite Javascript, PHP, Python, Ruby i ostale naprednije jezike.

Početnicima se često čini da postoji beskrajan broj jezika i okvira za učenje i to može delovati zastrašujuće. Pa kako da znate na koje od njih treba da se fokusirate?

Sara Karof kaže: „Isprobajte nekoliko besplatnih onlajn kurseva. Odredite šta vas zanima, a zatim počnite da ulažete u bolje edukativne programe. To mogu da budu i onlajn programi ili oni koje ćete pohađati tradicionalno. Odaberite ono što odgovara vašim potrebama i stilu života.“

Najvažnije što bi trebalo da zapamtite kada učite jeste da završite ono što počnete. Zvuči jednostavno, ali kada otvorite prva vrata koja vode u svet tehnologije, shvatićete koliko je taj svet ogroman. Lako vam se može dogoditi da vas sve to zastraši i navede da odustanete.

Korak 2: Izaberite svoju specijalnost

Naučili ste osnove, a sada želite da se specijalizujete u nekom polju ili u određenoj tehnologiji kako biste mogli da postanete stručnjak?

„To je odlična ideja“, kaže Sara Karof. Ako vas više zanima kako korisnik doživljava web stranicu ili aplikaciju koju gradite i uživate u pronalaženju rešenja za dizajnerske probleme, možda će za vas najbolji izbor biti dizajn korisničkog iskustva (UX). Ukoliko biste više voleli da se usmerite na složenije jezike i da postanete stručnjak u programiranju u tom konkretnom jeziku, razmotrite specijalizaciju za PHP programera, što će vam otvoriti mnoga druga vrata... Volite aplikacije? Možete da postanete programer ili dizajner aplikacija. A ukoliko vas najviše interesuju vizuelni sadržaji, web dizajn bi mogao da bude vaša karijera.

„Želela bih da naglasim da, bez obzira na to koje veštine i iskustva stičete, morate da obratite pažnju i na vaše afinitete i lične karakteristike. Za mene se konkretno ispostavilo da sam više vizuelni tip nego što sam organizator. Dakle, za mene su najpogodniji front-end development, web dizajn i upravljanje projektima“, kaže Sara Karof.

Da biste mogli lakše da donesete odluku, potrudite se da saznate više o tome za šta se svaki programski jezik koristi, koje vrste projekata možete očekivati, kolike su plate i koje vrste aplikacija ili sistema možete da izgradiei koristeći te jezike.

Korak 3: Ne plašite se promene u karijeri

Foto: code.edu.rs

Šta ako ste umorni od posla, ali niste spremni da napravite promenu i preorijentišete se na karijeru u informacionim tehnologijama?

Sara Karof savetuje nekoliko jednostavnih koraka koje možete učiniti da biste otpočeli sa promenama u karijeri.

Prvo, ne morate da napustite svoj sadašnji posao i karijeru da biste učili. Postoje brojni edukativni programi na kojima možete da učite uz rad.

Način da brzo učite? Proverite da li će se u vašem gradu ili okolini uskoro održati bilo kakav predstojeći hakaton (takmičenje u brzom programiranju). Ovo može biti odličan način da istovremeno za kratko vreme vežbate i učite, a i da upoznajete druge programere.

Zatim kreirajte i pokrenite sopstvenu web stranicu. Ne samo da ćete steći dragoceno iskustvo kroz proces izrade web stranice, već ćete na njoj moći da pokažete svoj portfolio sa projektima koje ste uradili. Postavljanje web stranice i izgradnja portfolija će biti od vitalnog značaja za dobijanje posla ili klijenata koje želite.

Potom ažurirajte profile na svojim društvenim mrežama kako biste uključili svoje nove veštine. Ovo je naročito važno za LinkedIn, na kome poslodavci stalno pretražuju nove talente. Isto bi trebalo da uradite i na Stack Overflowu i GitHubu.

Dok nastavljate da radite na projektima u kojima uživate, uverite se da ih sve pravovremeno stavljate u svoj digitalni portfolio tako da su vidljivi svim menadžerima za zapošljavanje.

Korak 4: Počnite da se prijavljujete za posao

Sara Karof kaže da se verovatno nikada nećete osećati dovoljno spremni da se prijavite za posao u IT-ju. Ali ona ističe da je dobro da započnete proces konkurisanja na poslove kada već dobro razumete programske jezike ili tehnologije koje učite.

„Znam da je subjektivno, ali verujte mi kada kažem da ako ste voljni da učite i radite, rešavate probleme i sarađujete, nećete imati nikakvih problema. Takva osoba je uvek dragocen član tima u bilo kom tehnološkom polju. Svi učimo svakog dana. Ne čekajte da ‘naučite sve’, jer to nije ni moguće“, kaže Sara Karof.

Ona ističe da je svoj prvi posao dobila dok još nije završila formalnu edukaciju. „Tokom pohađanja edukativnog programa, počela sam da volontiram na nekim projektima, tako da sam ubrzo imala mali portfolio u kojem sam mogla potencijalnim poslodavcima da pokažem šta umem, a za moje zaposlenje je delimično zaslužno i motivaciono pismo u kom sam pokazala entuzijazam i želju da započnem karijeru“, kaže Sara Karof.

Bilo da želite da budete web dizajner, web programer, da se bavite razvojem aplikacija ili softvera, sve te veštine možete da steknete na edukativnim programima koji postoje i kod nas. Ali trebalo bi da znate da je za dobijanje posla u IT svetu potrebno da prođete obuku u trajanju od najmanje 12 meseci. Više o takvim obukama kod nas možete da saznate ovde.

Tagovi: apliakcije, Aplikacije, Edukacija, Karijera, Programeri, Programiranje, saveti, Uspeh, Web design, Web dizajn

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Želite da postanete programer? Stručnjak iz Majkrosofta savetuje šta treba znati pre nego što počnete da učite

Dizajnerski trendovi koji će obeležiti 2019. godinu

Pripremite se BESPLATNO za prijemni!

Da li će svi Samsungovi telefoni narednih generacija biti prilagođeni kripto valutama?

"Zuki" se vrti na sve strane, čim mu priđu sa upaljenim blicem mobilnog telefona: Učenici osmislili kako da uštede energiju (VIDEO)

BESPLATNA RADIONICA: Baš sve što treba da znate kada tražite posao

Novi malware koji napada Mac i Chrome pretraživače i preuzima podatke o kripto valutama

BESPLATNO ZA SVE SREDNJOŠKOLCE: Zimska škola programiranja i dizajna

ZABORAVITE NA NEZAPOSLENOST: Ovaj plan vas vodi do odlično plaćenog IT posla

BESPLATNO U POZORIŠTE: Prijavite se i gledajte „Izbiračicu” u Narodnom!

Koliko je IOTA bezbedna?

Evo kako da najlakše personalizujete komunikaciju na društvenim mrežama

Internet marketing: Kako znati da li ga radite dobro

4 trenda u dizajnu logotipa za 2019. godinu

Da li su na pomolu novi koncepti digitalnog novca?

Konkurs FSU za prijem u radni odnos nastavnika

Zimski OPEN DAY u Code centru za IT obuke

Izaberite najbolji telefon za navigaciju uz pomoć koga ćete stići gde god zamislite

Četiri načina da iskoristite veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja

Interaktivne, kreativne i edukativne radionice za decu od 5 do 12 godina: Prijavite se za besplatan Porodični dan u Savremenoj

Ovo se ne uči na fakultetu – šta sve posle obuke rade uspešni programeri!

4 pravila kojih morate da se pridržavate ako želite da budete uspešan samostalni programer

Comtrade System Integration i Microsoft postali partneri i u regionu

Kako da kreirate sadržaj koji će ljudi čitati?

Kako Google kao najmoćnija IT kompanija utiče na bezbednost kripto valuta?

Zašto bi trebalo da postanete programer i kako da to postignete

Sve što bi trebalo da znate o programiranju pre nego što počnete da učite

Ovo su veštine koje morate da savladate ako želite da postanete softverski developer

Ovo je pet najboljih programskih jezika za IOT

Kakav tehnološki napredak donosi razvoj specijalizovanog hardvera za rad sa kripto valutama?

Vreme za promene? Otkrijte da li ste prerasli svoj posao

Da li znate koja je razlika između softverskog inženjera i developera?

Želite da poboljšate marketing na Instagramu? Evo kako!

Kakvi će biti izazovi bezbednost kripto valuta u 2019. posle godine rekordnih hakerskih napada?

Poklonite svom detetu najbolji novogodišnji poklon: Kembridž obrazovanje za sigurnu budućnost

ZAPOČNITE 2019. NA PRAVI NAČIN: Upišite ITAcademy po najnižoj ceni i usavršite se za najplaćenija zanimanja

8 razloga zbog kojih bi trebalo da naučite programski jezik C#

Evo šta nas sve novo očekuje u web dizajnu 2019. godine

Saveti za žene programere. Evo kako da počnete da učite zanat

ZA NJU NE POSTOJE GRANICE: Nataša Kovačević nakon dva fakulteta upisala i ITAcademy

Programer za kripto valute najtraženije zanimanje u 2018. godini

Želite da radite kao programer frilenser? Ovo su sve prednosti i mane takvog posla

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima