• 4

Ne znate odakle da počnete učenje programiranja? Ovo su 3 najtraženija programska jezika

Imajući u vidu ogroman broj savremenih programskih jezika, kada treba da donesete odluku o tome koji bi trebalo da počnete prvi da učite i koristite, to nije nimalo lak zadatak.

Pre nego što odlučite koji je „najbolji“ jezik za početak, trebalo bi da procenite nekoliko faktora, uključujući i vaše lične želje. Dr Majkle Garbade, osnivač i direktor platforme „Live Edu.tv“, kaže:

„Jedan od najboljih načina da izaberete pravi programski jezik u 2018. godini za vas jeste da proučite šta se dešava u tehnologiji."

Tako, na primer, ako znate koji programski jezici donose najviše novca ili su najpopularniji u 2018. godini, možete bez mnogo da se brige usredsredite na njih.

Predstavljamo vam tri programska jezika koji su najtraženiji u 2018. godini.

JavaScript

Foto: Pixabay.com

JavaScript je dinamički programski jezik koji se uglavnom koristi za dodavanje interaktivnih elemenata na web sajtove. Smatra se pogodnim za početnike, što je svakako povećalo njegovu upotrebu u zajednici programera.

Stack Overflow, popularna web stranica koju programeri koriste za deljenje svojih veština, obično obavlja godišnje anketiranje kako bi dobili korisne podatke od zajednice programera o mnogim stvarima – od iznosa njihovih plata do omiljenih tehnologija. U januaru 2018. godine anketa je obuhvatila više od 100.000 programera i otkrila neke zanimljive statističke podatke.

Istraživanje je otkrilo da je JavaScript najpopularniji programski jezik u 2018. godini, sa 69,8% – već šestu godinu zaredom. Zatim ga slede HTML, CSS, SQL, Java...

GitHub, sajt za deljenje kodova koji koriste milioni programera iz celog sveta, takođe navodi da je JavaScript najčešće korišćen programski jezik. U izveštaju, koji je izdat krajem 2017. godine, GitHub je izjavio da se većina njihovih korisnika oslanja na JavaScript za repozitorije. Na GitHubu posle Java Scripta idu Python, Java, Ruby, PHP.

Na globalnom nivou, istraživanje Stack Overflow otkrilo je da programeri  koji rade u JavaScriptu zarađuju oko 55.000 dolara godišnje. Međutim, programeri koji koriste ovaj jezik u SAD zarađuju oko 98.000 dolara godišnje.

Indeed.com, popularna platforma za pretragu poslova, procenjuje da programer koji radi s JavaScriptom može da  zaradi u proseku 110.945 dolara godišnje

Java

Foto: Pixabay.com

Java je objektno orijentisan programski jezik opšteg značaja koji se koristi za kreiranje različitih aplikacija. Bez obzira na platformu koju želite da koristite, bile one desktop, mobilne ili web – Java će zadovoljiti vaše potrebe.

TIOBE Index, koji se koristi za određivanje popularnosti programskih jezika na osnovu rezultata pretraživača, postavlja Javu kao najpopularniji jezik od jula 2018. godine. Prema TIOBE indeksu, odmah iza programskog jezika Java je C, zatim C++, Python...

Prema istraživanju Stack Overflow, popularnost programskog jezika Java iznosi 45,3%, po čemu zauzima drugo mesto (ako se ne uzimaju u obzir HTML, CSS, SQL – koji su uglavnom nezavisni, „podržavajući“ jezici za glavne jezike).

U Sjedinjenim Američkim Državama istraživanje je otkrilo da Java developeri zarade oko 100.000 dolara godišnje. Slično tome, Indeed.com procenjuje da Java developer zaradi prosečno 100.873 dolara godišnje.

Python

Foto-ilustracija: pixabay.com

Python je moćan programski jezik visokog nivoa, koji je u 2018. godini postigao ogromnu popularnost.

Zbog svoje opšte namene, često se koristi za širok spektar zadataka, uključujući web programiranje, mašinsko učenje i analiziranje podataka.

Stack Overflow je otkrio da 38,8% njihovih korisnika uglavnom koristi Python za svoje projekte. Prema istraživanju sajta, Pythonova popularnost je premašila C # u 2018. godini – baš kao što je premašio PHP u 2017. godini.

Na platformi GitHub, Python je prevazišao Javu, kao drugi najviše korišćen programski jezik, sa 40% više zahteva u 2017. godini nego u 2016. godini.

Važno je napomenuti da bi kontinuirano interesovanje u oblasti veštačke inteligencije moglo da dovede i do veće tražnje za programerima stručnjacima za Python. Stack Overflow naziva Python „najbrže rastućim glavnim programskim jezikom".

Na globalnom nivou, istraživanje Stack Overflowa je otkrilo da Python programeri zarađuju oko 56.000 dolara godišnje. U Sjedinjenim Državama, Indeed.com procenjuje da u proseku zarade 114.811 dolara godišnje.

JavaScript, Java i Python su očigledno najbolji programski jezici za učenje i rad u 2018. godini, a verovatno i u 2019. godini, jer se rast njihove popularnosti samo nastavlja.

Iako se izveštaji iz istraživanja mogu razlikovati, izbor jednog od ova tri najviše rangirana programska jezika vredi uključiti u razmatranje. Ako se vaša interesovanja kreću u drugom smeru (primera radi, aplikacije za mobilne uređaje ili izrada web sajtova), počnite sa jezicima koji su najbolji za tu namenu, ali svakako imajte na umu ova tri jezika kao nešto provereno što možete da naučite u budućnosti.

Ukoliko želite da počnete sa učenjem bilo kog od ovih jezika, to možete da uradite putem sertifikovanih edukativnih programama, koji su najbrži i najefikasniji način usvajanja znanja, jer su koncentrisani na praktičan rad, a teorija je na njima svedena na minimum. Ali obratite pažnju, ako želite da steknete znanja koja će vam omogućiti da se zaposlite kao programer, obuka zasnovana na simulaciji realnih projekata mora da traje najmanje 12 meseci. Više o takvim obukama kod nas možete da saznate na ovom linku.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • neko iz mase

  Programer koji ne zna C ( ili neku varijaciju ) je kao lekar koji ne zna da koristi stetoskop. Prvo C , nauciti kako masina radi pa onda fensi jezici

  5
  2

  Podelite komentar

 • Marina

  Neozbiljno je ne pomenuti C#.NET (CSHARP DOT NET), ASP.NET i PHP jer najvise ozbiljnih aplikacija u Srbiji i svetu se radi u ovim programskim jezicima. Takodje niko ne pominje Delphi i Lazarus, a bez njih skoro da nema dobrih industrijskih i knjigovodstvenih aplikacija. Java je veoma stari programski jezik koji je i dalje aktuelan (ali nije toliko yastupljen da treba da ga stavljate na pijadestal), JavaScript se koristi uglavnom u web dizajnu, a Python se najvise koristi za eticko hakovanje i pentesting (Python je interpreter, nije compiler, pa opet nije jasno zasto ga kujete u zvezde, mozda vam se svidja naziv ovog programskog jezika ?).

  13
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima