≫ 

Ako učite da programirate, ovi blogovi mogu da vam budu od pomoći

Ubrzajte svoje učenje

  • 0

Portal Feedspot sastavio je listu najboljih blogova za programere, na osnovu broja pregleda i rejtinga na društvenim medijima. Dobra stvar kod ove njihove liste je i to što je ažuriraju jednom nedeljno, tako da možete biti sigurni da u svakom trenutku imate prave podatke.

Prenosimo vam neke od blogova koji su već duže vreme na vrhu njihove liste.

1.The Crazy Programmer

Foto: Pixabay.com

Blog The Crazy Programmer će vas voditi kroz najjednostavnije osnove programskih jezika C, PHP, zatim kroz programiranje aplikacija za Android, SQL i još mnogo drugih programskih jezika i alata.

Sadržaj se postavlja uglavnom jednom nedeljno. Ovaj portal ima skoro 169.000 fanova na Facebooku, a na Twitteru ima oko 11.280 pratilaca.

SitePoint

„SitePoint“ je online zajednica web profesionalaca.

Programeri uživaju u deljenju svoje ljubavi prema stvaranju neverovatnih rešenja na internetu. Ovde možete da saznate mnogo stvari o web dizajnu i web developmentu sa tutorijalima, kursevima i knjigama na SitePointu koji pokrivaju teme kao što su: HTML5, CSS3, JavaScript, PHP, razvoj aplikacija za mobilne uređaje, responsive web dizajn...

Učestalost postavljanja sadržaja iznosi oko pet postova nedeljno. Ova stranica ima 101.749 fanova na Facebooku i  135.606 pratilaca na Twitteru.

Ray Venderlich | Tutorijali za programere za iPhone i iOS

Ovo je blog koji će vam pomoći da unapredite svoje programerske veštine, pogotovu u programskom jeziku Swift i onima koje su potrebne za dizajn aplikacija za iOS sisteme.

Tu je dosta ažuriranih, praktičnih tutorijala. Rej Venderlič je favorit među korisnicima programa V-Play, koji se koristi za kreiranje aplikacija i igrica. Ako tražite tutorijale za mobilne igre, ovaj blog je jedno od najboljih mesta na internetu.

Rej je sastavio veoma iskusan tim stručnjaka iz različitih oblasti, što čini ovaj blog jednim od najcenjenijih kada su u pitanju saveti u oblasti razvoja igra.

Sadržaji se postavljaju oko pet puta nedeljno. Broj fanova na Facebooku se kreće oko 15.200, a broj pratilaca na  Twitteru oko 67.690.

Java, SQL i jOOQ

Foto: code.edu.rs

Ovde možete da naučite neke od najboljih lekcija i praksi u pisanju izvanrednih Java i SQL kodova.

Praćenjem ovog bloga steći ćete praktičan uvid u to šta stoji iza razvoja jOOQ (Java Object Oriented Querying).

Frekvencija postavljanja sadržaja je oko dva posta mesečno. Broj fanova na Facebooku je trenutno na 793, a pratilaca na Twitteru ima oko 4.500.

CSS Tricks

Saveti, trikovi i tehnike korišćenja kaskadnih stilskih listova – sve o tome možete da pronađete na blogu CSS-Tricks.

Ovaj blog je kreirao web dizajner i programer Kris Kojer, koji ga održava i piše zajedno sa svojim timom.

Sadržaji se postavljaju oko 11 puta nedeljno, što znači da je ovo stranica vrlo bogata informacijama. Broj fanova na Facebooku se kreće oko 71.850, a pratilaca na Twitteru oko 340.322.

Scott Hanselman’s Blog

Na svom blogu Skot Hanselman piše o programiranju, korisničkom iskustvu, računarskim sistemima i životu programera uopšte.

Sadržaji se postavljaju uglavnom jednom nedeljno. Ovaj blog ima oko 196.060 pratilaca na Twitteru.

Coding Alpha

Foto: code.edu.rs

Na ovom blogu možete da naučite dosta o pisanju lepih kodova. Tu su i tutorijali za programiranje u C-u, kao i sadržaj o strukturama podataka, Java programiranju, „kako da” tutorijali za početnike sa detaljnim opisom i analizom algoritama.

Sadržaji se postavljaju oko dva puta mesečno. Broj fanova na Facebooku iznosi oko 5.960.

Programiranje | Reddit

Reddit je jedna od najvećih programerskih zajednica i idealno mesto za diskusiju i vesti o programiranju.

Ovde se postavi oko 168 poruka nedeljno. Broj fanova na Facebooku je oko 1.160.870, a pratilaca na Twitteru oko 518.700.

Codrops | Useful resources and inspiration for creative minds

Codrops je blog posvećen web dizajnu i programiranju, a na njemu se objavljuju članci i tutorijali o najnovijim web trendovima, tehnikama i novim mogućnostima.

Sadržaj se postavlja oko jednom nedeljno. Broj fanova na Facebooku se kreće oko 90.850, a ima oko 174.790 pratilaca na Twitteru.

A List Apart: For People Who Make Websites

Kako mu i samo ime kaže, ovo je blog „Za ljude koji prave web sajtove”.

Na ovom blogu se razmatraju teme vezane za dizajn, programiranje i značaj web sadržaja, sa posebnim fokusom na web standarde i najbolje prakse.

Frekvencija postavljanja sadržaja je oko dva puta mesečno. Broj fanova na Facebooku iznosi oko 39.900, a pratilaca na  Twitteru oko 148.055.

Ako vas interesuje programiranje i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine i znanja. Ali budite oprezni. Da biste stekli veštine koje su potrebne da biste mogli profesionalno da se bavite ovim poslom, potrebno je da uložite najmanje 12 meseci u učenje.

Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja ni prakse. Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti programiranja kod nas možete da saznate ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA