0

ZA NJU NE POSTOJE GRANICE: Nataša Kovačević nakon dva fakulteta upisala i ITAcademy

Nataša Kovačević nastavlja da nas inspiriše i pokazuje da ništa nije nemoguće.

Nataša Kovačević
Foto: Promo

Pored humanitarnog rada i obaveza u Košarkaškom savezu Srbije, nekadašnja košarkašica je diplomirala na dva fakulteta, a sada je upisala i ITAcademy.

Nataša Kovačević počela je košarkašku karijeru u Partizanu, nastavila u Voždovcu i Crvenoj zvezdi, a potom potpisala ugovor sa mađarskim Đerom. Nastupala je za gotovo sve uzraste u reprezentativnim selekcijama na evropskim i svetskim prvenstvima, a sa juniorskom reprezentacijom osvojila je bronzu na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Karijeru joj je prekinula saobraćajna nesreća i amputacija potkolenice.

Međutim, Nataša je sa uspehom prenela pobednički mentalitet sa košarkaškog na životni teren. Uspela je da se vrati sportu koji obožava i postala prva igračica sa protezom na svetu. Nakon toga bila je predsednik KKŽ, a danas je ambasador FIBA Evropa za mlade i zaposlena u Košarkaškom savezu Srbije. Kao neumorni humanitarni radnik, Nataša je osnovala Fondaciju za pomoć povređenim i obolelim sportistima, podršku mladim sportistima u razvoju i školovanju i promociju ženskog sporta.

Svoju nesvakidašnju životnu priču Nataša je pretočila u autobiografsku knjigu „Koraci”, a ovih dana u produkciji Sinesport završava se i snimanje filma „Skok” o njenom povratku na teren.

Baš kao nekada na košarkaškom terenu, ova mlada i hrabra žena nezaustavljivo korača ka novim pobedama i kada je reč o školovanju. Nakon što je diplomirala na dva fakulteta i postala student master studija na trećem, Nataša je nedavno upisala i online kurs web dizajna na ITAcademy.

Pobednički mentalitet moguće je preneti i u učionicu

Sticajem okolnosti Nataša je pre vremena spoznala koliko je zapravo karijera sportiste kratka i koju ulogu može da igra obrazovanje u tom slučaju. Upravo zato jedan od zadataka Natašine fondacije je pomoć mladim sportistima u njihovom školovanju. O tome ona kaže:

Sportska karijera ne može trajati večno, to je činjenica koju mladi sportisti često zaboravljaju. Tu obrazovanje stupa na scenu. Najteži period kod svakog sportiste je onaj prelazni – kada sa terena treba da pređe u kancelariju. Dobro obrazovanje olakšava taj proces pružajući više mogućnosti.

Nakon završetka igračke karijere, Nataša se sa istom strašću koja ju je krasila na parketu posvetila drugim obavezama. Ona zna da, ukoliko želi da pomogne drugima, mora stalno da usavršava i sebe. U tom smislu, obrazovanje je posebno važno.

Vaspitavana sam da je obrazovanje uvek na mestu broj jedan. Tako je bilo uvek pa i u momentima kada mi je košarkaška karijera bila na najvišem nivou i na tome sam veoma zahvalna svojim roditeljima. Ne treba da se zadovoljavamo malim stvarima, već moramo uvek ići napred ka nekim novim pobedama.

S obzirom na to da je internet postao glavni medij u današnjem poslovnom okruženju, Nataša je shvatila da su joj potrebna znanja iz IT-ja kako bi svoje mnogobrojne ideje i aktivnosti mogla da realizuje još uspešnije i efikasnije.

Iako sam pripadnik mlađe generacije, moram da priznam da, pre upisivanja ITAcademy, nisam imala adekvatno znanje kada je reč o informacionim tehnologijama. Odabrala sam online kurs web dizajna jer smatram da mi to može najviše koristiti u poslu kojim se bavim.

Moguće je uskladiti obaveze i učenje

Iako ima ogromnu energiju i trudi se da svaki slobodan trenutak ispuni korisnim aktivnostima, mnogobrojne obaveze nisu omele Natašu da nastavi svoje obrazovanje. One samo zahtevaju od nje da pažljivo isplanira svoje vreme. To je jedan od razloga zašto se Nataša odlučila za online program ITAcademy:

Ono što je presudilo da upišem ITAcademy jeste online način učenja, što znači da neometano mogu da se bavim svojim svakodnevnim aktivnostima i obavezama dok vreme učenja biram i planiram sama.

Kao uspešan sportista, Nataša zna da je sve u glavi i pozitivnom pristupu. U tom smislu, obaveze nisu nepremostive prepreke.

Još u srednjoj školi naučila sam koliko je važno da se dan isplanira jer imati dva treninga dnevno i pohađati nastavu, a ipak ostaviti malo vremena za prijatelje nije bio nimalo lak posao.

Međutim, uz dobru taktiku, strpljenje i poneku veštu košarkašku fintu, obaveze se završavaju, kaže Nataša, i uz iskren osmeh dodaje: „Moram da priznam da je moje vreme za učenje obično noću”.

Dobar profesor je kao dobar trener

Kao što je za pravilan razvoj karijere sportiste važan rad sa dobrim stručnjacima i iskusnim trenerima, slično je i u školovanju. Naime, jedna od najvažnijih stvari prilikom usvajanja novih znanja i veština iz IT-ja jeste podrška predavača. Iako ne podrazumeva dolazak u učionicu i klasično pohađanje nastave, online kurs web dizajna omogućava Nataši sve prednosti tradicionalnog školovanja:

Online platforma funkcioniše izvanredno, jednostavna je i laka za upotrebu. Iako ljudi mogu pomisliti da su učenici prepušteni sami sebi kada uče online, to zapravno nije slučaj jer je pristup profesorima i predavačima moguć u svakom momentu. Imamo mogućnost konsultacija sa profesorima i slobodu da potražimo detaljnija objašnjenja i to je nešto što mi se najviše dopada.

Sport i IT idu zajedno

Foto: Promo

Ovih dana Nataša je podigla spomenik prvoj košarkaškoj reprezentaciji na simboličnom mestu. Spomenik se nalazi na prostoru gde je nekada bila ograda između košarkaških terena Crvene zvezde i Partizana. I ovim činom Nataša svedoči da je neko ko prevazilazi barijere.

Kao što spomenikom miri ljute rivale, tako Nataša spaja sport i IT, dve oblasti koje se, na prvi pogled, čine udaljenim.

Živimo u moderno doba i poznavanje računarske tehnike postaje nezaobilazno oruđe u svakodnevnim zadacima. Moja je želja, a ujedno i razlog upisivanja ITAcademy, da savladam tehniku koja će mi olakšati primenu ideja koje imam.

U tom smislu Natašin savet mladim ljudima koji su profesionalni sportisti je nedvosmislen:

Moja poruka mladim sportistima je da se školuju, ali i da pohađaju različite kurseve koji im mogu doneti praktične veštine i znanja.

Znanja sa ITAcademy pomoći će Nataši da bude još uspešnija

U današnjem svetu veoma je važno stalno usavršavanje. Pored toga, bitno je da znanja i veštine koje usvajamo možemo primeniti u realnom životu i pomoću njih realizovati neke svoje ideje ili stvoriti nove. Iako mlada, Nataša Kovačević ima puno životnog iskustva i svesna je da će poznavanje novih tehnologija otvoriti nove perspektive za njen humanitarni rad, angažovanje u košarci i uopšte profesionalni razvoj:

Kao neko ko ima osnovanu fondaciju, smatram da mi web dizajn može pomoći da unapredim njen rad i aktivnosti. Pored toga što mi školovanje na ITAcademy razvija kreativnost i omogućava da osmislim nove ideje, ono mi istovremeno pruža i konkretne alate kako da te ideje sprovedem u delo. S obzirom na to da sam zaposlena i u Košarkaškom savezu Srbije, znanja koja stičem na programu web dizajna mi pomažu da i u sklopu te organizacije ponudim neka nova kreativna rešenja.

Korak po korak i ništa nije nemoguće

Natašin rad i njena pozitivna energija primer su mnogima. Svojim iskustvom i podrškom ona pomaže različitim ljudima da pokrenu sebe i hrabro se suoče sa problemima. Uz dozu truda i hrabrosti, doći će i nagrada. Tako je i sa obrazovanjem: možete postići mnogo samo ako se odlučite na to.

Odnosno, kako Nataša zaključuje:

Granice i ograničenja u životu su najčešće iluzije stvorene usled kolektivnog ili, još gore, ličnog razmišljanja. Vaspitavana sam da se uloženo vreme, marljivost i posvećenost uvek isplate i na kraju se postavlja pitanje istrajnosti. Ili koliko jako nešto želite.

Budite hrabri da želite i istrajni da to i ostvarite.

(Telegraf.rs)

Tagovi: istinite priče, IT, ITAcademy, Košarka, Nataša Kovačević, Uspeh

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Evo kako da najlakše koristite "srpska" slova na vašem Android telefonu

Evo kako da se nosite sa strahom od poslovnog neuspeha ako ste rešili da postanete preduzetnik

Otkrivamo kako funkcioniše najnovija tehnika napada na bitcoin „Dust Attack“ - i kako da ga sprečite

Uskoro će svaki vaš CV prvo čitati veštačka inteligencija i određivati da li ste dovoljno dobri za određeni posao, ali i govoriti vašem šefu da je došlo vreme da vas nagradi

Zašto su PR menadžeri zaljubljeni u svoj posao? Uspešni otkrivaju šta im ne da da napuste posao

Dođite na izložbu profesora i studenata FSU u Galeriji „X Vitamin” – ulaz je besplatan!

BESPLATAN WEBINAR: Naučite kako se kreiraju uspešne SEO kampanje

Značaj obrade informacija na tržištu kripto valuta

4 navike uspešnih pisaca marketinških sadržaja

Zašto je važno u koju će osnovnu školu ići vaše dete?

SRBIJI NEDOSTAJE 30.000 IT STRUČNJAKA – Sada je najbolje vreme da započnete IT karijeru

Decentralizacija platformi za trgovanje kripto valutama

Ovih 8 marketinških taktika će obeležiti 2019. godinu

U OVOME SMO NAJBOLJI: Srbija prva na svetu po broju frilensera!

Koliko su platforme za kripto valute osetljive na hakerske napade?

Kako postati glumac u Srbiji?

Živeti od umetnosti? Da, moguće je! Evo zašto bi trebalo da postanete grafički dizajner

IZUZETAN USPEH NAŠE DECE: Matija i Jana među 3% NAJBOLJIH KEMBRIDŽ učenika NA SVETU, a pored toga stižu da osvajaju medalje u veslanju i golfu!

Besplatna tribina za nastavnike i roditelje: Kako kontrolisati asocijalno ponašanje dece?

Kakva je budućnost blockchain tehnologije?

Želite da postanete programer? Stručnjak iz Majkrosofta savetuje šta treba znati pre nego što počnete da učite

Dizajnerski trendovi koji će obeležiti 2019. godinu

Pripremite se BESPLATNO za prijemni!

Da li će svi Samsungovi telefoni narednih generacija biti prilagođeni kripto valutama?

"Zuki" se vrti na sve strane, čim mu priđu sa upaljenim blicem mobilnog telefona: Učenici osmislili kako da uštede energiju (VIDEO)

BESPLATNA RADIONICA: Baš sve što treba da znate kada tražite posao

Novi malware koji napada Mac i Chrome pretraživače i preuzima podatke o kripto valutama

BESPLATNO ZA SVE SREDNJOŠKOLCE: Zimska škola programiranja i dizajna

ZABORAVITE NA NEZAPOSLENOST: Ovaj plan vas vodi do odlično plaćenog IT posla

BESPLATNO U POZORIŠTE: Prijavite se i gledajte „Izbiračicu” u Narodnom!

Koliko je IOTA bezbedna?

Evo kako da najlakše personalizujete komunikaciju na društvenim mrežama

Internet marketing: Kako znati da li ga radite dobro

4 trenda u dizajnu logotipa za 2019. godinu

Da li su na pomolu novi koncepti digitalnog novca?

Konkurs FSU za prijem u radni odnos nastavnika

Zimski OPEN DAY u Code centru za IT obuke

Izaberite najbolji telefon za navigaciju uz pomoć koga ćete stići gde god zamislite

Četiri načina da iskoristite veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja

Interaktivne, kreativne i edukativne radionice za decu od 5 do 12 godina: Prijavite se za besplatan Porodični dan u Savremenoj

Ovo se ne uči na fakultetu – šta sve posle obuke rade uspešni programeri!

4 pravila kojih morate da se pridržavate ako želite da budete uspešan samostalni programer

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima