≫ 

Ovo su veštine koje morate da savladate ako želite da postanete softverski developer

Da li želite da postanete softverski developer?

  • 0

Poznavanje osnova programiranja samo je jedna od osnovnih veština koju morate da posedujete. Tu ima još elemenata koje treba da poznajete i treba da imate mnogo drugih tehničkih veština.

U pitanju su specijalne veštine koje će vam pomoći da se nosite sa bilo kojim tehničkim zadatkom koji je vezan za razvoj softvera. Otkrivamo vam neke od osnovnih tehničkih veština koje bi svaki softverski developer trebalo da ima.

Ovladajte programskim jezikom

Foto: Pixabay.com

Ovde treba da počnete. Nikada nećete postati softverski inženjer ako niste savladali nijedan programski jezik. Ali najvažnije pitanje koje treba da razrešite jeste koji programski jezik treba da naučite.

Sa toliko programskih jezika, možda će vam biti teško da izaberete jedan jezik koji treba da naučite. Ovo objašnjava zašto većina ljudi pokušava da „raširi krila“ tako što uči nekoliko jezika istovremeno.

Najlakši način je ipak da počnete sa učenjem jednog jezika, ističe Kleopas Mulongo, iskusni programer, SEO stručnjak i redovni bloger portala Technotification.

„Zaronite dublje i postanite vrhunski stručnjak za jedan jezik pre nego što počnete da istražujete druge“, savetuje Mulongo.

Naučite objektno orijentisani dizajn

Ovo je jedna od tema o kojoj većina programera i blogera ne govori. Mulongo ističe da se čini kao da nekim programerima to remeti komfor koji imaju sa proceduralnim programiranjem, koje je prilagođeno početnicima.

„Ako želite da budete softverski developer, nemate druge mogućnosti osim da postanete ekspert u objektno orijentisanom dizajnu“, ističe on.

Objektno orijentisani dizajn podrazumeva preradu dugih i sofisticiranih programa u dobro strukturisane klase i objekte. Svaka klasa i svaki objekat treba da imaju specifičnu ulogu koju treba da obavljaju.

Struktura koda

Foto: Pixabay.com

Programer ili softverski inženjer bi trebalo da bude vešt u strukturisanju kodova.

Pod pretpostavkom da ste naučili osnove određenog programskog jezika, trebalo bi da  nastavite dalje i da naučite kako da ga pravilno strukturišete.

Ova veština podrazumeva pisanje čistih i jasnih kodova koji se mogu lako razumeti. Važnost strukturisanja koda se ne sme potceniti. Ona ima brojne prednosti i za vas kao programera i za saradnike.

Dobro strukturisani kôd se lako čita. Kada postanete softverski developer ili programer, postoji velika verovatnoća da ćete raditi sa drugim programerima. Drugi članovi tima će razumeti vaš kôd samo ako je dobro strukturiran.

Strukture podataka i algoritam

Strukture podataka i algoritam su nešto s čime ćete morati da se susretnete na svakom dobrom edukativnom programu, fakultetu ili bilo kojoj drugoj vrsti obuke za IT.

Algoritmi su metode za rešavanje tehničkih problema. Postoji mnogo različitih algoritama koje morate da naučite. Svaki ima svoja jedinstvena svojstva. Svi oni se odnose na određena programska pitanja kao što su brzina, upravljanje memorijom i tipom podataka kojima mogu da manipulišu.

Kao programer, morate da znate kada koristite određeni algoritam i kako ga koristite. Takođe bi trebalo da budete u stanju da napišete sopstvenu varijaciju algoritma radi rešavanja vašeg specifičnog problema.

Pored toga bi trebalo da se upoznate s različitim strukturama podataka i metodama manipulacije njima.

Neke od struktura podataka sa kojima programeri interaguju uključuju heševe, povezane liste, vektore, stabla i skupove. Ako ste potpuni početnik i ne razumete nijedan od ovih pojmova, ne brinite, jer sve su to termini sa kojima ćete se upoznati na časovima programiranja.

Ovladajte razvojnom platformom

Foto: code.edu.rs

Jednostavno definisana razvojna platforma je okruženje u kojem će se pokretati aplikacija koju razvijate. Ona ima svoje specifične funkcije koje mogu u potpunosti da podržavaju određeni softver koji gradite.

Kao programer, trebalo bi da budete u stanju da ovladate ulazima i izlazima određene razvojne platforme. Primera radi, ako planirate da razvijete aplikaciju za operativni sistem Windows, uverite se da u potpunosti razumete sve funkcije ovog operativnog sistema.

Ova veština je od vitalnog značaja, jer ćete u toku karijere morati da razvijate aplikacije za definisane platforme. Zato što pre ovladajte razvojnim alatima i okvirima za platformu koja vas zanima.

Ako vas interesuje razvoj softvera i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine i znanja. Ali budite oprezni. Da biste stekli veštine koje su potrebne da se profesionalno bavite ovim poslom, potrebno je najmanje 12 meseci obuke. Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja ni prakse. Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti programiranja kod nas možete da saznate ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA