Ovako izgleda testiranje za upis budućih prvaka u školu

Upis u prvi razred predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka u životu budućeg školarca i njegovih roditelja, ali ujedno i najstresniji.

  • 1

Osim obaveznog sistematskog pregleda deteta, predstoji i testiranje za upis u školu, a nakon toga i brojne aktivnosti u vezi sa upisom.

Kako bismo vam pomogli da na upis dođete što relaksiraniji, pripremili smo detaljno objašnjenje kako izgleda testiranje za polazak u školu.

Samo bez prethodne pripreme

Foto: Link group

Celo dosadašnje odrastanje u stvari je bila detetova priprema za polazak u školu, te je najbolji savet da ne brinete, da opustite svoje dete i da na testiranje dođete bez ikakve prethodne pripreme. Potrebno je samo da dete bude opušteno, odmorno i sito kako bi stručnjaci u školi obavili procenu na najkvalitetniji način.

Celokupno testiranje traje od 30 do 40 minuta, a započinje prijatnim razgovorom sa psihologom, kojim se kroz pitanja na različite teme bliske detetu saznaju njegova interesovanja i navike i utvrđuje zrelost za polazak u školu.

Procena kognitivnih sposobnosti i afiniteta

Nakon razgovora sa psihologom, komunikacija se usmerava na procenu kognitivnih sposobnosti, gde se akcenat stavlja na utvrđivanje načina na koji dete razmišlja i kako percipira pojmove i predmete iz svakodnevnog života.

Na to se nadovezuje procena afiniteta i talenata. U ovoj fazi testiranja otkriva se koje hobije i sklonosti za vannastavne aktvnosti dete ima, na osnovu čega se od samog početka školovanja dete na najbolji način usmerava da napreduje i razvija svoje talente.

Vrlo je važno da detetu predstavite ovo testiranje kao bilo koji razgovor koji bi vodilo sa odraslima – potrebno je da bude pristojno, da odgovara na pitanja, da persira starijima i da ih poštuje, ali nije potrebno da već unapred zna gradivo za prvi razred. To će naučiti u školi, potrebno je samo da bude onakvo kakvo jeste.

Provera znanja engleskog za internacionalno školovanje

Foto: Link group

Roditelji predškolaca koji su se opredelili za internacionalno školovanje dodatno brinu zbog toga što ih, pored prethodnih faza testiranja, očekuje i provera znanja engleskog jezika. Ipak, nema razloga za zabrinutost, jer ni za testiranje iz engleskog jezika nije potrebna prethodna priprema.

Važno je da znate da je i ovaj test prilagođen uzrastu deteta i da nivo znanja koji je utvrđen na ovom testu predstavlja osnovu koja se tokom školovanja nadograđuje do stadijuma da učenik engleski jezik savlada kao maternji.

Jedinstven pristup obrazovanju u Srbiji: Savremena osnovna škola

Ovo testiranje je dodatno pojednostavljeno u Savremenoj osnovnoj školi kako bi prvi susret sa budućim prvakom i njegovim roditeljima bio što prijatniji i opušteniji.

U Savremenoj osnovnoj školi već prilikom testiranja za upis započinje proces kreiranja personalizovanog programa prema potrebama i afinitetima deteta, koje na taj način ima najbolje uslove za razvoj svog punog potencijala. Zato roditelji, dok je dete na testiranju, popunjavaju upitnik o psihofizičkom statusu deteta, koji predstavlja adekvatnu dopunu testa zrelosti i omogućava da se nastava prilagodi učeniku.

Pored toga, u zavisnosti od interesovanja deteta, možete izabrati Nacionalni ili Kombinovani program, za školovanje na srpskom i/ili engleskom jeziku.

Future Ready škola sada i na našim prostorima

Foto: Link group

Savremena osnovna škola je upravo primer Future Ready osnovne škole na našim prostorima i kao takva u potpunosti priprema dete za život u 21. veku. Kroz primenu najsavremene tehnologije u realizaciji nastave, negujući pritom konstantnu saradnju i komunikaciju sa roditeljima školaraca, svako dete, osim što ima adekvatne osnove za nastavak profesionalnog razvoja, stasava u stabilnu ličnost.

Pored toga što če učiti i završavati svoje školske obaveze, vaše dete će u Savremenoj osnovnoj školi imati priliku i da se bavi sportom, usavršava strani jezik i učestvuje u raznovrsnim sekcijama i aktivnostima pre i posle nastave. Takođe, u Savremenoj osnovnoj školi svakom detetu se pristupa tako da kroz igru i zabavu ulazi u IT svet, čime se direktno podstiču kritičko razmišljanje i upornost u rešavanju kako jednostavnih, tako i složenih izazova u modernom svetu.

Detaljnije savete o tome kako da pripremite svog predškolca za polazak u školu možete preuzeti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Babe i žabe

    26. mart 2019 | 12:37

    Ušao sam u 5. deceniju i naravno i ja sam imao test pred osnovnu školu i to je sve u redu,ali ništa dalje nije. Nas jesu učili i jesmo poštovali autoritete, presirali smo i persiramo... Šta će biti kada dete krene u školu, roditelji ruše svaki autoritet institucije zvane škola, učitelj, nastavnik... Ceo sistem je doveden do toga da roditelji kroje ocene shodno svojim kompleksima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA