≫ 

Da li će novi HTC model EXODUS 1 dostići full node karakteristike?

Kakve će biti posledice po razvoj finansijskog sektora?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako će na blockchain tehnologije uticati novi HTC smartfon.

Razvoj informacionih tehnologija ukazuje na tendenciju migracije ka mobilnim uređajima i aplikacijama. O tome govori promet proizvođača hardvera koji nedvosmisleno pokazuje da je broj prodatih mobilnih uređaja znatno iznad broja prodatih svih ostalih uređaja.

Desktop računari koji su nekada bili jedini informatički uređaji danas služe isključivo za razvoj softvera kao i za neke specifične aktivnosti. Mobilni uređaji su postali upadljivo dominantni. Mobilne uređaje, još uvek, nazivamo mobilnim telefonima iako je njihova uloga kao telefona postala samo jedna od funkcionalnosti koje poseduju.

Blockchain, Bitcoin Foto: Pixabay.com

Zapravo se radi o mobilnim računarima koji nam omogućavaju da budemo neprekidno konektovani kako međusobno tako i sa nepreglednim bazama podataka koje nam omogućavaju pristup gotovo svim dostupnim znanjima.

Banke još uvek posluju na manje ili više tradicionalan način, iako je digitalizacija dobila na zamahu.

Ukoliko pažljivije posmatramo razvoj bankarstva i finansijskog sektora u celini, uočićemo oda su tendencije mobilnog bankarstva prisutne na svakom koraku. Kripto valute su donele ne samo novu tehnologiju već potpuno novi način razumevanja finansija. Možemo slobodno reći da se radi o digitalnoj revoluciji u finansijskom svetu.

Pripadnici milenijumske generacije, sasvim sigurno, neće stajati u redu pred šalterima banaka kako bi obavili finansijsku transakciju. Činiće to korišćenjem mobilnog uređaja. Pored toga, vlade koje upravljaju državama neće imati monopol na izdavanje i kontrolu valuta kao sredstva finansijskog plaćanja. Zapravo je već sada ne poseduju od kako su se pojavile kripto valute.

Foto: Coindesk

Mobilni uređaji, za sada imaju mogućnosti, hardverskog ili softverskog čuvanja novčanika sa kripto valutama, odnosno mogućnost manje ili više bezbednog čuvanja i korišćenja kriptografskih ključeva, o čemu smo detaljnije pisali u prethodnim nastavcima.

Ipak, da bi se obavila transakcija kripto valutama, naš mobilni uređaj se mora obratiti tzv. kompletnom nodu (full node) odnosno čvoru koji se nalazi negde u globalnoj mreži i koji poseduje pune funkcionalnosti koje mu omogućavaju operacije sa kripto valutama.

Do sada su projektovane i plasirane na tržište verzije mobilnih uređaja koji na manje ili više dobar način podržavaju upravljanje kriptografskim ključevima i digitalnim novčanikom. Do sada nije postojao mobilni uređaj koji bi bio full node i koji bi bio samostalna tačka u obavljanju finansijskih transakcija.

Ipak, prema najavama iz kompanije HTC, uskori će se na tržištu pojaviti novi model koji će biti full node. Radi se o modelu EXODUS 1 koji bi trebalo da se pojavi na tržištu u trećem kvartalu ove, 2019. godine. Između ostalog, full node prati kompletan blockchain lanac.

Veličina bitcoin blockchain je trenutno oko 200GB i povećava se za oko 60GB godišnje. Razvoj nov tehnologije tvrdi da se kompletan bitcoin bockchain može svesti na 10GB i bezbedno smestiti na novom HTC uređaju. Da li će se najave i ostvariti saznaćemo uskoro. U svakom slučaju se radi o tehnološkom razvoju koji će doneti nepovratne posledice i ništa više neće biti isto kao što je bilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA