≫ 

Nova pravila FATF za kripto valute

Legalizacija ili povlačenje u još dublju ilegalu?

  • 5

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva šta nam sve donose nova FATF pravila za kripto valute.

Jedan od bitnih motiva za korišćenje kripto valuta je anonimnost prilikom plaćanja, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Česta je upotreba bitkoina i dugih digitalnih valuta na crnom internet tržištu odnosno da Dark Web-u. Na ilegalnom internet tržištu postoji čitav niz tzv. onion sajtova koji u svojoj ponudi imaju narkotike, oružje i drugu ilegalnu robu i usluge.

Onion (eng. crni luk) sajtovi su dobili ime po tome što su sakriveni iza više različitih rutera tako da nije moguće ustanoviti njihovu pravu lokaciju tj. identitet.

Novcanik, Novac, Digitalni novcanik Foto: PIxabay.com

Možemo zamisliti da ljuštimo crni luk, sloj po sloj i na kraju jezgro gotovo i da ne postoji. Slično je i sa onion sajtovima. Ovi sajtovi imaju ekstenziju .onion umesto .com, .org i slično.

Pomenutih sajtovima se ne može pristupiti korišćenjem standardnih pretraživača već se za pristup koristi Tor (The onion router) browser. Tor je besplatan i može se instalirati na bilo koji operativni sistem, uključujući i različite operativne sisteme za mobilne telefone.

Transakcije kripto valutama se vrše, praktično, bez ikakve kontrole istražnih i poreskih organa. Kako se povećava obim korišćenja kripto valuta, promet ostvaren na ovaj način je došao pod lupu izvršnih vlasti različitih zemalja kako zbog sumnje na izvršavanje krivičnih dela tako zbog moguće utaje poreza.

Bitcoin, Kompjuter Foto: Pixabay.com

Međuvladina organizacija FATF (Financial Action Task Force) koja se bavi sprečavanjem pranja novca je odnedavno posvetila značajnu pažnji virtuelnim valutama. Inače FATF je u Srbiji prepoznatljiva po tome što je našu zemlju najpre uvrstila na „crnu listu“ zemalja u kojim je moguće pranje novca. Nakon regulatornih i drugih aktivnosti koje su preduzete u Srbiji, naša zemlja je nedavno skinuta sa „crne liste“, što svakako predstavlja značajan pomak.

U pogledu kripto valuta FATF je pripremila više pravila koja će se morati primenjivati kako bi se sprečilo korišćenje virtuelnih valuta za pranje novca. Pojam pranje novca se odnosi na uvođenje ilegalno i nezakonito stečenog novca u legalne tokove.

Ranije smo pisali o dilemi da li su kripto valute novca ili roba? Mišljenja su i dalje različita. Zanimljiv je naziv koji FATF koristi za kripto valute a to je: „pružaoci usluga virtualne imovine“ ili VASP (Virtual Asset Service Providers).

Bitcoin Foto: Tanjug/AP

Osnovni zahtev FATF-a je da identitet učesnika u transakcijama mora biti vidljiv. Upravo suprotno anonimnosti koju su kripto valute nudile kao jedan od osnovnih benefita.

Najverovatnije je  da će se i Srbija pridružiti uvođenju regulative kako bi poštovala pravila FATF-a. Kako će se to odraziti na kripto valute, teško je u ovom trenutku reći.

Da li će se virtuelno tržište povinovati novim pravilima igre ili će biti gurnuto u još dublju ilegalu, saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA