≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Nedokučiva inteligencija

Kkao će naša budućnost izgledati uz prisustvo veštačke inteligencije?

  • 2

Tema veštačke inteligencije sve više okupira medije – od stručnih i naučnih časopisa, do televizijskih emisija, magazina i dnevnih novina namenjenih najširoj publici.

Postoji opravdan razlog za to.

Naime, u ne tako dalekoj budućnosti bićemo okruženi rešenjima iz domena veštačke inteligencije, bilo da se radi o kućnim aparatima, prenosnim uređajima ili vozilima bez vozača. Osim toga, realno je da će u većini zanimanja ljudima od pomoći biti neka vrsta naprednog softvera koji je sposoban da sa njima komunicira prirodnim jezikom, trenutno analizira ogromne količine podataka i pronalazi odgovore bazirane na mašinskom učenju.

Sve što sam napisao u uvodu zvuči jasno. Uostalom, čitali ste o tome više puta na ovim stranama

Ono što većina nas ne razume je kako tačno funkcioniše veštačka inteligencija. Preciznije, po čemu se ona razlikuje od standardnih računarskih programa koje svakodnevno koristimo. Prema jednoj definiciji, o veštačkoj inteligenciji možemo da govorimo ako čovek u komunikaciji sa mašinom ne može da proceni da li je sa druge strane osoba ili kompjuter.

Veselin Jevrosimovic Tech Foto: Promo

Uz modernu tehnologiju, moguće je programirati sistem koji ispunjava ovaj uslov, a da opet imamo jasan set instrukcija i koraka koje je programer zadao računaru, uključujući i varijacije odgovora, skretanja sa teme itd. Zbog toga mislim da je jednako važan uslov, ako pričamo o veštačkoj inteligenciji u punom smislu, sposobnost kompjutera da uče i samostalno donose zaključke.

Za ovu namenu koriste se veštačke neuronske mreže koje simuliraju način na koji funkcioniše ljudski um. Problem je što čak ni kreatori ovakvih sistema ne razumeju u potpunosti gde nas to može odvesti, odnosno sve moguće načine na koje mašine mogu da dođu do zaključaka potrebnih za preduzimanje akcija.

Zbog toga verujem da ćemo brzo doći u situaciju kada je potrebno veoma precizno definisati i regulisati ovu oblast u smislu zakonodavstva, mehanizama za sprečavanje grešaka i kontrole eventualnih zloupotreba. Nakon toga slede etička pitanja, poput autorskih prava nad delima koji su rezultat rada sistema veštačke inteligencije. To je, međutim, tema za neku narednu priču.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    27. jul 2019 | 12:36

    Sve će na izgled biti dobro dok veštačka inteligencija ljudima ne dodje glave.

  • D

    27. jul 2019 | 15:48

    Netreba to nama kao i EU i nato nista od amerike i njihovih saborca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA