• 0

Kako da tvoj san postane JAVA

Čak 15 milijardi uređaja radi na Java platformi

  • 0

Ako sanjaš da postaneš programer, a ne znaš baš tačno kakav i u kojoj oblasti… Veruj nam, tvoj san je Java.

Prema GoJava statistici, postoji 10 miliona Java programera širom sveta – i još uvek se traže novi. Trenutno, čak 15 milijardi uređaja radi na Java platformi, a 5 miliona studenata proučava ovaj programski jezik, i to ne bez razloga.

Sigurno se pitate gde se Java koristi?

CODE, java programiranje

Foto: Promo/CODE

Java se koristi u mnogim poslovnim sistemima: u softverima banaka, u kreiranju aplikacija za kompjutere i bezbrojne web stranice, u razvoju mobilnih igara i interneta stvari (IoT), i što je veoma značajno u programiranju - Android aplikacija. Globalni tehnološki giganti kao što su Google, Amazon, LinkedIn, Netflix, Airbnb, Spotify, Pinterest, Instagram, Uber, eBay, koriste Javu za kreiranje mobilnih i web aplikacija, kao i raznih softverskih alata. Bez sumnje, ovo je jedan od najpopularnijih programskih jezika, a po mnogima, Java je kamen temeljac IT industrije.

Da se samo malo vratimo unazad: ono što je Javi otpočetka donelo veliku popularnost bila je mogućnost izvršavanja na različitim platformama (Java se ne izvršava direktno nad operativnim sistemom, već posredstvom Java virtuelne mašine, JVM). Uz jednostavnu ideju – „piši jednom, pokreni bilo gde“, Java se i dan-danas pokreće „svuda i na svemu“.

Najpopularniji jezik

CODE, laptop, zavaljen

Foto: Shutterstock

Zbog svega ovoga, nije ni čudno što je po TIOBE indeksu Java najpopularniji programski jezik u poslednjih 15 godina. Zahvaljujući dinamičnosti, svestranosti i prilagodljivosti na skoro neograničen broj platformi, raspon tehnologija u kojima se ovaj jezik koristi je ogroman, a stalni razvoj postojećih, kao i nastajanje novih znači da će još dugo biti potrebe za znanjem koje stekneš kao Java programer.

Naravno, velika potražnja za onima koji znaju da programiraju u Javi doprinosi i visini njihovih plata. Po sajtu www.quora.com, Java programeri se nalaze na šestom mestu najbolje plaćenih u Americi (a skala je dugačka), sa prosečnim godišnjim primanjima u rasponu od 74.000 do 130.000 USD (za Senior Java developere).

Ali, put do visoke plate podrazumeva učenje i usavršavanje, pa ako te zanima da postaneš Java programer, prijavi se na vreme za obuku, a mi vam predlažemo obuku u Code centru za IT obuke. U ponudi su dva četvoromesečna programa:

1. Osnovni– ako uopšte nisi upoznat sa Javom
2. Napredni – za one koje već imaju osnovno predznanje ili su prošli osnovni kurs u Code centru

Kroz praktičan rad na konkretnim projektima, steći ćeš znanje neophodno za dalju primenu Jave u mnogim (poslovnim) prilikama, naravno, ako iskoristiš priliku koju nudi Code centar i stekneš neophodno znanje u ambijentu Comtrade poslovnog okruženja. I zato, javi se, poseti Centar bez ikakvih obaveza i oseti atmosferu u najvećoj IT kompaniji u regionu. Sve ostalo zavisi od tebe.

(Telegraf.rs/PR)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima