• 0
 ≫ 

Kakva je uloga kriptovaluta u trgovinskom ratu između Kine i SAD?

 ≫ 

Da li će programi za plaćanja digitalnim kripto valutama biti strateški oslonac sukobljenih strana?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic

Foto: Irena Herak, Pixabay, Shutterstock

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kakva je uloga kriptovaluta u trgovinskom ratu između Kine i SAD-a?

Pojava kriptovaluta je u svom začetku delovala kao interesantan eksperiment. Podsetimo se da je prva transakcija kriptovalutama izvršena tako što je za dve pice plaćeno 10.000 bitcoina.

Nakon toga su stvari počele da se odvijaju neverovatnom brzinom i na potpuno neočekivani način. Prilikom prvih transakcija niko nije ni pomišljao da će kriptovalute igrati značajnu ulogu u razvoju finansijskih tržišta a još manje da će imati uticaja na globalnu ekonomiju.

Svedoci smo trgovinskog rata koji se vodi između Kine i SAD i čije se posledice osećaju ne samo u ovim dvema zemljama već i u ekonomijama širom sveta. Jasno je da Kina i SAD zastupaju potpuni drugačije, moglo bi se reći i suprotstavljene, ideologije koje na različite načine gledaju na ekonomska kretanja.

Kina kao narastajuća ekonomska sila preti da ugrozi svetski primat SAD-a, što svakako izaziva reakcije SAD-a kao vodeće ekonomske sile. U prilog tome koliko je snažan ekonomski rast Kine, govore podaci da je u periodu od 1958. do 1961. godine oko 40 milion Kineza umrlo od gladi.

Foto: Coindesk

Danas, pola veka kasnije, Kina ostvaruje najveći privredni rast te je bojazan SAD-a sasvim osnovan, da će Kina preuzeti ekonomski primat na globalnom nivou.

Iako su osnovne ideje kriptovaluta nezavisnost i anonimnost, gotovo neverovatno deluje vest da je Centralna banka Kine, najavila planove za lansiranje sopstvene digitalne valute. Poznato je da Kina ima centralizovanu kontrolu nad ekonomijom i da su aktivnosti na polju suzbijanja stranih uticaja javno proklamovane.

Kina je poznata po proaktivnom usvajanju novih tehnologija, pa tako i po usvajanju i primeni tehnologije kriptovaluta. Najava Centralne banke Kine da će emitovati sopstvenu kriptovalutu ne znači da će biti primenjeni principi nezavisnosti i anonimnosti. To samo znači da će biti korišćena ista tehnologija ali da će biti poštovan princip centralizacije i kontrole nove digitalne valute.

Istovremeno je Facebook najavio emitovanje sopstvene kriptovalute, Libra, pod patronatom Kongresa SAD koji je postavio zahteve pred Libru koja će takođe imati odlike kontrolabilnosti. U suštini neće biti nikakvih suštinskih razlika između ove dve kriptovalute. Biće primenjena identična tehnologija i isti osnovni postulati. Praktično će se valutni rat između Juana i Dolara preseliti u digitalni svet.

Ethereum Kriptovaluta

Foto: Pixabay.com

Jedna od osnovnih komponenti koja će, možda, odlučiti pobednika su alati za maloprodajna plaćanja korišćenjem kriptovaluta. Plaćanje digitalnim valutama predstavlja plaćanje bez posrednika odnosno P2P (Peer-To-Peer) plaćanje. Ukoliko se ostvari kontrola nad transakcijama kriptovalutama, njihov tok se može kontrolisati po želji, a u interesu strane koja ih kontroliše. Transakcije se mogu preusmeravati preko Juana ili Dolara već prema tom čiji se interesi zastupaju. Na taj način će strana koja učestvuje u borbi za ekonomsku prevlast uspeti da osigura sopstvenu premoć.

Iako programi za plaćanja kriptovalutama, od kojih smo neke pominjali u prethodnim nastavcima, deluju prilično bezazleno, a programerski čak i trivijalno, mogu predstavljati ključni kariku koja će odlučiti pobednika. Da li će proizvođači softverskih rešenja za digitalna plaćanja umeti da iskoriste ovu priliku i da nametnu svoja rešenja, ostaje da se vidi. U svakom slučaju rešenja neće biti nezavisna od centralnih regulatornih vlasti, ali će imati veoma značajnu ulogu u ekonomskim zbivanjima koja slede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok