≫ 

Da li je moguće izvesti hakerski napad na kripto valute korišćenjem internet pretraživača?

Koliko su efikasni ovi napadi i kakve posledice mogu izazvati?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva da li je moguće izvesti hakerski napad na kripto valute korišćenjem internet pretraživača.

Predviđanje cene bitcoina ili neke druge kripto valute je veoma teško i nepouzdano.

Ukoliko bi neko uspeo da sa visokom verovatnoćom predvidi kretanje cene kripto valuta to bi predstavljalo značajan uspeh i zasigurno donelo visok profit autoru. Iako se cena bitcoina i drugih kripto valuta formira slobodno prema uslovima ponude i potražnje, ipak postoje mehanizmi koji bi mogli da daju naznake kako će se cene kripto valuta kretati.

Svi smo se navikli na Google pretraživač koji je postao najprihvaćeniji alat za pretraživanje interneta. Iako postoje mnogi drugi pretraživači, Google Chrome je u upotrebi daleko češće od ostalih. Iako je bilo dosta nedoumica koliko je naša privatnost zaštićena prilikom pretraživanja, Google i dalje drži primat.

Bezbednost, Virus, Sifra, Hakeri Foto: Pixabay.com

Google Trends je jedan od alata koji ukazuju na učestalost pretraživanja određenog pojma, koji se može posmatrati kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Putem identifikovanja IP adresa, Google Trends može odrediti iz koje zemlje dolazi upit.

U prethodnim nastavcima smo pisali o korišćenju VPN (Virtual Private Network) konekcija, kojim se može sakriti izvorna IP adresa, i na taj način se pretraživanje interneta vrši anonimno. Pominjali smo TOR (The Onion Router) internet pretraživač, koji veoma efikasno može prikriti naš identitet na internetu.

Poželjno je koristiti TOR na Linux operativnom sistemu, jer sam Windows šalje određene informacije, tako da smo uprkos korišćenju TOR-a vidljivi na internetu. Doduše ne svima, ali se ipak može zaključiti naš identitet. Bez obzira na sve pomenute nedostatke, Google Trends može prilično precizno definisati pojmove koji se najčešće pretražuju na internetu, pogotovo na globalnom nivou.

Zaključeno je da intenziviranje pretraga bitcoina reprezentuje veće interesovanje za ovu kripto valutu što ubrzo dovodi do skoka cene. Slično važi i za druge kripto valute. Postoje algoritmi koji nastoje da uspostave korelaciju između učestalosti pretraživanja i cene kripto valute. Pred svaki skok bitcoina je uočen porast broja pretraga samog termina.

hakeri Foto: Pixabay.com

Protekle nedelje je uočen porast broja pretraživanja bitcoina ali iza toga nije došlo do skoka cene. Postavilo se pitanje zbog čega povećano interesovanje nije izazvalo i skok cene, kao što je to do sada bio slučaj? Daljim istraživanjem se došlo do zaključka da je broj pretraživanja koje je evidentirao Google Trends zapravo mnogo veći od stvarnog broja.

To znači da je neko fabrikovao broj pretraživanja kako bi izazvao skok cene bitcoina. Dalje je zaključeno da su određene grupe hakera kupile određeni broj bitcoina a zatim pokušale da ostvare zaradu tako što će lažiranjem broja pretraživanja izazvati skok cene i ostvariti zaradu.

Svedoci smo rapidnog napretka tehnologije kripto valuta koji nam otvaraju nove finansijske mogućnosti. Istovremeno, postoje grupe i pojedinci koji u tome vide način za brzu i laku zaradu. Kao i u svakom drugom poslu, tako se i prilikom hakovanja radi analiza vremena i resursa koje je potrebno utrošiti i moguće dobiti koja bi se mogla ostvariti.

Na osnovu izvedene analize se odlučuje da li započeti hakerski napad ili ne. Da li će ovakvi napadi uroditi plodom, ili su možda već prisutni ali ih ne prepoznajemo, saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA