• 4

Vrednost IOTA kripto-valute skočila 10%, u čemu je tajna ovog tokena?

Osnovna mana koja se pripisuje većini kriptovaluta jeste zavisnost od blokčejna ili neke druge valute, poput dolara. Međutim, pojavila se IOTA, digitalna valuta koja se oslanja na Tangle tehnologiju i lot uređaje.

  • 4

Među mnoštvom kripto valuta IOTA zauzima posebno mesto. Funkcionisanje IOTA valute se ne zasniva na blokčejn već na Tangle tehnologiji o čemu smo detaljnije pisali u prethodnim nastavcima. Pored toga IOTA svoje računarske kapacitete zasniva na funkcionisanju Internet of Things (IoT) uređaja, odakle potiče i naziv kripto valute.

Potrebno je imati na umu činjenicu da savremeni svet u velikoj meri zavisi od poslovanja velikih korporacija koje u mnogome određuju kretanja u finansijskom i tehnološkom smislu. Upravo iz tih razloga je IOTA fondacija odlučila da potraži podršku nekih od vodećih kompanija.

Nalazimo se na pragu saradnje izmeđi IOTA fondacije sa kompanijom Dell i Linux fondacijom. Biće zanimljivo videti kako će se odvijati saradnja između dve fondacije koje svoja rešenja zasnivaju na otvorenom kodu i kompanije Dell koja razvija prevashodno hardverske komponente ali i prateći softver koji podržava rad hardvera. Softver koji razvija Dell je namenjen specifičnom hardveru i ni u kom slučaju se ne radi o softveru otvorenog koda.

U svakom slučaju, nakon objave vesti o međusobnoj saradnji, vrednost IOTA je porasla za oko 10%. Saradnja između dve fondacije i Dell korporacije je orijentisana na novi projekt koji bi trebalo da kao rezultat donese povećanje nivoa bezbednosti IOTA kripto valute.

Pored svih dosadašnjih argumenata koji favorizuju IOTA valutu, dodatna bezbednost će svakako biti značajna stavka. Projekat je nazvan Alvarium (latinski: košnica) ima za cilj da povećanjem bezbednosti poveća i nivo poverenja korisnika u IOTA kripto valutu, što bi posredno uticalo i na povećanje njene vrednosti. Osnovni cilj prilikom poboljšanja karakteristika kripto valute je obezbeđivanje tačnosti podataka kojima se operiše, kako bi se izbegla svaka mogućnost greške ili zloupotrebe.

Mehanizam koji IOTA koristi je opisan u teoriji grafova i naziva se Direktni aciklični graf. Ukratko, reč je o konačnom grafu bez usmerenih ciklusa čija je svrha modeliranje različitih vrsta informacija a u posmatranom slučaju informacija o stanju IOTA kripto valute na različitim korisničkim računima. Pored opisanog DAG mehanizma, koristi se i okvir Data Confidence Fabrics (DCF) koji u sebi sadrži više različitih tehnologija koje omogućavaju ugradnju bezbednosnih mehanizama u same tokove podataka.

Primenjeni su i elementi veštačke inteligencije koja prati komunikaciju između uređaja pri čemu je moguće meriti stepen poverljivosti. Pored nivoa bezbednosti projekat ima za cilj da poveća i nivo transparentnosti podataka, što dovodi do daljeg povećanja poverenja u IOTA kripto valutu. Pored pomenutih ciljeva, radi se na povećanju zaštite privatnosti učesnika u transakcijama u skladu sa evropskom regulativom za zaštitu podataka o ličnosti.

Napredak tehnologije je nezadrživ. Udruživanje IOTA fondacije sa Dell korporacijom i Linux fondacijom će svakako doneti novine koje, za sada, možemo samo da naslutimo.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Srefan

    Da li mi mozete molim Vas reci gde da se obratim da kupim akcije IOTA kripto valute?

  • Milo$

    Možete li da prokomentarišete nešto o "Cloud coin" i RAIDA Tech..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima