≫ 

Kako cloud tehnologije utiču na razvoj kripto-valuta?

Da li će CloudCoin zahvaljujući cloud tehnologiji postati dominantan?

  • 1
Bitkoin kolumna Foto: Irena Herak

Cloud tehnologije postaju sve više prihvaćen model organizovanja računarskih resursa. U klasičnom računarstvu se podrazumeva da je hardverska infrastruktura u vlasništvu kompanije i da se sama kompanija brine o ispravnosti i dostupnosti resursa.

Održavanje i servisiranje hardvera za kompaniju predstavlja značajan trošak, odnosno investiranje u opremu i ljude koji će tu opremu održavati. Dalja analiza iskorišćenosti računarskih kapaciteta pokazuje da su kompjuterski resursi najvećim delom neiskorišćeni. To znači da je računar prosečnog korisnika najčešće u stanju "idle", odnosno ne radi ništa.

Pri tome kompjuter očekuje da dobije instrukciju koju treba da izvrši bilo od korisnika bilo od aplikacije ili operativnog sistema. Može se zaključiti da je veliki deo novca uložen u kompjutersku opremu neiskorišćen, što svakako nije dobro za poslovanje firme. Uštede se mogu postići primenom virtualizacije.

Virtualizacija podrazumeva da na jednom fizičkom računaru možemo instalirati više nezavisnih operativnih sistema, pri čemu se oni ponašaju kao da su i fizički odvojeni. Očigledno je da se tada hardverski resursi efikasnije koriste. Virtualizacija je danas u širokoj primeni i gotovo da nema kompanije koja je ne primenjuje u upravljanju svojim računarskim instalacijama.

Cloud tehnologije su otišle korak dalje, one objedinjavanju računarske resurse u većem obimu, na različitim lokacijama i neretko na globalnom nivou. Kao primer možemo pomenuti Google disk. Ukoliko podatke smestimo na svoj Google disk, da li znamo gde se oni nalaze? Zapravo ne znamo, jer su raspoređeni na različitim resursima i različitim lokacijama po određenom algoritmu. Cloud tehnologija počiva na konvergiranoj infrastrukturi, o čemu se može pronaći više detalja u literaturi.

Jedna od poteškoća koja se javila u funkcionisanju bitkoina je problem skalabilnosti. Naime, događalo se da se u kratkom vremenskom intervalu izvršava mnoštvo transakcija, da bi zatim usledio duži vremenski interval sa veoma malim brojem transakcija. Iz pomenutog razloga, kapaciteti za trgovinu su dimenzionirani tako da mogu da izdrže pikove trgovine, zbog čega su većinom neiskorišćeni. Kao i kod bilo koje infrastrukture, pojavila se potreba za cloud tehnologijom.

Pre oko dve godine pojavila se nova tehnologija - RAIDA (Redundant Array of Independent Detection Agents). Reč je o novom protokolu za autentifikaciju, i to prvom koji obezbeđuje potvrdu identiteta zasnovanom na cloud tehnologiji. Uobičajeni način autentifikacije podrazumeva da se jednom serveru dodeli jedna lozinka čiji se heš proverava u sistemskoj datoteci lozinki. RAIDA koristi više lozinki za više različitih servera. Platforma podržava rad kripto valuta i CloudCoin zasniva svoj rad na RAIDA platformi vršeći decentralizovanu proveru identititeta korisnika.

Za sada nije poznata mogućnost krađe identiteta na opisanoj platformi tako da je pouzdanost CloudCoin-a veoma visoka i znatno viša nego što je to slučaj kod bilo koje druge kripto valute. Za sada se CloudCoin na RAIDA platformi hostuje na tridesetak servera u isto toliko različitih zemalja pri čemu broj servera raste.

Da li će kripto valute u cloud-u odneti prevagu nad kripto valutama koje koriste klasične informacione sisteme, budućnost će nam pokazati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA