≫ 

Veselin Jevrosimović: Digitalno zdravlje

Nosiva tehnologija dodatno je napredovala, pa smo dobili pameti sat za precizno merenje nivoa šećera u krvi bez potrebe za uzimanjem uzorka, što će drastično unaprediti život dijabetičara

  • 0
CES, Las Vegas

Foto: Profimedia/AFP

Međunarodni sajam korisničke elektronike koji se svake godine održava u Las Vegasu okuplja najznačajnije proizvođače iz svih oblasti moderne tehnologije, pa predstavlja centralno mesto za prikaz najinteresantnijih tehnoloških rešenja i trendova.

Ove godine, pored ostalih tema o kojima sam pisao u prethodnom tekstu, posebno su se istakle inovacije vezane za zdravstvenu zaštitu, medicinska sredstva i održavanje fizičke kondicije.

Za početak, videli smo nove primene veštačke inteligencije u medicini. Već sam pisao o tome na koji način će se u budućnosti vršiti dijagnoza i u kojoj meri će različita pomagala omogućiti bolju prevenciju i pravovremenu reakciju na prve znake oboljenja. Sad sistemu senzora možemo da dodamo i napredne softvere koji analiziraju podatke i izvode odgovarajuće zaključke, što će značajno pomoći lekarima u donošenju odluka.

Nosiva tehnologija dodatno je napredovala, pa smo dobili pameti sat za precizno merenje nivoa šećera u krvi bez potrebe za uzimanjem uzorka, što će drastično unaprediti život dijabetičara. Svi koji pate od disleksije, posebno deca školskog uzrasta, moći će u budućnosti da koriste posebnu lampu koja olakšava čitanje.

Veselin Jevrosimović

Foto: Promo

Svidela mi se i pametna prostirka za kupatilo koja meri težinu, broj obuće i druge parametre telesnog stanja. Pored toga, tu su i mnoga rešenja za pomoć osobama oštećenog sluha, nova robotizovana protetička pomagala, aparat za brzo čišćenje sinusa, pametne cipele koje mere osnovne parametre organizma, kao i brojne inovacije za pomoć starijim osobama. Nisu izostavljene ni bebe, koje će u budućnosti nositi pametne pelene.

Za kraj jedna zanimljivost. Naime, predstavljeno je veštačko mleveno meso proizvedeno od biljaka, koje ima izgled, miris i ukus pravog goveđeg i svinjskog mesa. Pored toga što je zdravije jer ne sadrži masnoće i holesterol, ovo meso je i bez glutena, a uskoro bi se moglo naći na meniju nekih od lanaca restorana. Proizvođač tvrdi da je „biljna slanina“ sledeće na čemu rade.

Više sam puta na ovim stranama isticao kako mislim da je unapređenje svakodnevnog života ljudi jedan od osnovnih zadataka tehnološkog razvoja. Malo šta može toliko da pomogne čoveku kao briga o njegovom zdravlju. Promene koje možemo da naslutimo iz svega prikazanog održavaju me u ubeđenju da smo na dobrom putu i da čovečanstvo čeka vedrija budućnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA