• 1

Predstavljen novi srpski ćirilični font za internet i štampu

"Većina ćiričnih fontova ne podržavaju srpsku ćirilicu pa se pojavljuju slova iz ruskog ili bugarskog. To se često dešava jer stranci koji na njima rade ne poznaju dovoljno naše pismo i zato je jako važno što je ovo sada naš projekat"

  • 1

Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar javnosti je predstavila "Areal RNIDS" - novo ćirilično pismo od četiri fonta koje se može koristiti za internet i štampu.

Autorka fontova, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović istakla je ovom prilikom da će korisnici moći da od utorka besplatno preuzmu Areal na sajtovima RNIDS i Tipometar.

"Kao jedna od prepreka u upotrebi ćirilice na internetu navodi se i nedostatak adekvatnih fontova koji se lako čitaju na ekranima pametnih uređaja, pre svega mobilnih telefona. Zbog toga ćemo srpskoj internet zajednici pokloniti ćiriličko tipografsko pismo koje izlazi u susret savremenim tehnološkim zahtevima i pođednako dobro izgleda i u štampi i na vebu", kazala je Stojadinovićeva.

Kako je objasnila, Areal RNIDS je slabserifno tipografsko pismo dostupno u uspravnom i kurzivnom obliku u dve težine.

"Posebna pažnja posvećena je optimizaciji za ekranski prikaz. Proporcije, jednostavni oblici i linearni karakter čine ovo pismo izuzetno dobro čitljivim i na malim ekranima", kazala je profesorka.

Ana Prodanović, docent FPU na predmetu "Pismo" i Olivera Batajić Sretenović, docent FPU na predmetu "Grafika knjige" ukazale su na dosadašnju problematiku kada je u pitanju upotreba ćirilice na računarima usled korišćenja stranih fontova.

"Većina ćiričnih fontova ne podržavaju srpsku ćirilicu pa se pojavljuju slova iz ruskog ili bugarskog. To se često dešava jer stranci koji na njima rade ne poznaju dovoljno naše pismo i zato je jako važno što je ovo sada naš projekat", kazala je Prodanovićeva.

One su ukazale i na problematiku pronalaženja srpskih ćiriličnih slova, jer su uglavnom na kodnim mestima ruski oblici, a sada će lako svi korisnici moći da pišu na srpskom kurzivnom obliku.

"S obzirom da je 2018. godine donet zakon o digitalizaciji udžbenika, bilo je vrlo teško pronaći adekvatan kurziv na ćirilici, a mnogi fontovi napravljeni su isključivo za štampu", objasnila je Sretenovićeva.

Predrag Milićević je u završnoj reči istakao da je ovo prvo pismo koje Fondacija RNIDS poklanja, a u planu je da povodom obeležavanja rođendana .SRB domena, nastave sa ovom praksom.

"Ćirilički internet domen .СРБ je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .РФ, to je drugi internet domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012", podsetio je Milićević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BranoT

    Odlična vest ! Konačno bi Republika Srpska mogla uvesti internet domen na ćirilici .СРП. Katastrofa je da i dana s koristimo .BA (što bi šaneri rekli "š'a ima ba?")

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima