≫ 

Šest stvari o QR kodu koje bi svako trebalo da zna

Od 1. Februara svi proizvodi u Srbiji moraju da imaju QR ili bar kod, a Narodna banka omogućila je instant plaćanje QR kodom

  • 8
qr code, kju ar kod Printskrin: Youtube/DoItForDummies

Šta je QR kod?

Najjednostavnije rečeno, to je kvadratić koji u sebi nosi informacije koje softver lako može da očita. Za očitavanje je dovoljno da imate kameru (recimo onu na telefonu) i aplikaciju koja je povezana na nju. QR je od "qucik response" to jest "brzi odgovor". Nastao je 1994. u Japanu.

Čemu služi?

QR kod može određenu količinu informacija da pretvori u sliku koju kompjuter lako čita. Na primer, sve podatke sa uplatnice za struju, infostan ili telefon možete pretvoriti u QR kod pa službenik na šalteru treba samo da ih očita umesto da ih prekucava. Štedi vreme.

Šta može da se upiše u QR kod?

Brojevi i slova, u zavisnosti od veličine QR koda na njega može da stane između 400 i 1.000 brojeva i 250 do 600 slova. Više nego dovoljno za podatke o proizvodu ili načinu plaćanja.

Zašto je postao toliko popularan?

Zbog izuzetne bezbednosti. Čak i ako je malo oštećen, do 15 odsto, i dalje se može očitati bez problema.

Šta se s QR kodom radi?

Najčešće služi za plaćanje, većina Kineza ga koristi umesto keša. Ako u svojoj bankarskoj aplikaciji imate dodatak za QR kod dovoljno je da upišete iznos koji biste da vam neko plati i vaš telefon će kreirati QR kod sa svim potrebnim podacima. Onaj ko treba da vam plati svojim telefonom očita kod i na ekranu mu se pojave podaci kome i koliko treba da plati. Čim to odobri, zahvaljujući instant plaćanju novac trenutno prelazi na vaš račun. To znači da zamenjuje keš, možete platiti taksisti, prodavcu na pijaci, možete pozajmiti nekome novac, sve što ste do sada radili s kešom. Ne morate da tražite bankomat. Od 1. Februara takvo plaćanje moguće je u Srbiji.

Osim za plaćanje je li dobar još za nešto?

Da, za bilo kakvo obeležavanje. Možete kreirati kodove i lepiti ih na tegle sa zimnicom, na kutije sa arhivom, stavljaju se na auto-delove (to je bila prva upotreba u Japanu) i slične stvari. Sve što smo ispisivali menja kod. Mašina može da ga očita i otkrije nam sadržaj bez da moramo da otvaramo kutije ili tražimo po internetu sliku nekog dela za upoređivanje.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Pravednik

    9. februar 2020 | 18:58

    1994 u Japanu, 2020 u Srbiji. Sami odradite matematiku, svaki dalji komentar je suvišan...

  • BATA

    9. februar 2020 | 22:35

    VOLEO BI DA ZNAM ILI NEKO DA MI POMOGNE ILI ZNA GDE SE DOBIJA I KO IZRADJUJE QR KOD ..HVALA UNAPRED

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA