≫ 

Da li će vrednost BTC dalje rasti ili padati?

Kako je bitkoin dostigao vrednost od 10.000 američkih dolara?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kripto valute, a prvenstveno bitkoin su prepoznati od strane investitora kao mogućnost zarade, kupovinom kada je vrednost bitkoina manja a prodajom kada njegova vrednost poraste. Izazov leži u činjenici da je veoma teško predvideti kada će vrednost BTC rasti a kada padati. Postoje različiti mehanizmi zasnovani na principima mašinskog učenja i veštačke inteligencije koji pokušavanju da izrade predikciji kretanja na kripto berzama, međutim rezultati koji se dobijaju su veoma skromni.

Predviđanja se ostvaruju sa verovatnoćom do nekih 54%, što je gotovo ravno bacanju novčića da bi se odredio ishod da li će vrednost kripto valute padati ili rasti. Isti mehanizmi se koriste i na svetskim berzama, sa identičnim ishodom. Ukoliko bi neko uspeo da kreira mehanizam koji bi pouzdano određivao buduća kretanja na berzama, sigurno bi postao najbogatiji čovek na svetu. Za sada se to još nije desilo.

Bitkoin je mnogima doneo zaradu, ali je zato značajan broj učesnika izgubio novac. Uvek se radilo o dobroj proceni, pouzdanim informacijama ili o čistoj slučajnosti. Od decembra prošle godine do danas, dakle za manje od tri meseca, vrednost bitkoina je porasla za 68% u odnosu na američki dolar. Juče, 9. februara, vrednost bitkoina je prešla psihološku granicu od 10.000 USD. Kako i zašto je došlo do porasta vrednosti BTC ne može se pouzdano utvrditi, ali postoje razmatranja koja manje i li više tačno opisuju sled događaja.

Može se identifikovati više faktora koji bi mogli biti uzroci skoka vrednosti BTC. Jedan od razloga bi mogao biti povećana aktivnost trgovine kripto valutom Tether (USDT) sredinom protekle godine u Kini. Aktivnosti u Kini su bile znatno intenzivnije nago u zapadnim zemljama. Imajući u vidu snažan rast kineske ekonomije, intenziviranje aktivnosti USDT je, potpuno očekivano, uticalo na vrednost BTC.

Zbog uočene investicione aktivnosti u USDT, interesovanje i drugih investitora je poraslo, posebno u poslednjem kvartalu 2019. godine, što je dalje uticalo na porast BTC. Pored malih investitora, aktivnosti su privukle pažnju i velikih igrača koji poseduju velike količine kripto valuta. Svaki potez velikih igrača na tržištu izaziva primetne posledice. Veliki igrači su se posebno zainteresovali kada je vrednost BTC dostigla 9.000 USD. Potrebno je napomenuti da je priliv FIAT valuta u kripto berze značajno smanjen tako da najčešće dolazi do prelivanja vrednosti jedne kripto valute u drugu. U ovom slučaju je došlo do prelivanja vrednosti iz USDT u BTC.

Teško je reći u kojoj meri, ali je to sigurno dobrim delom posledica manipulacije velikih igrača. Jedan od načina na koji veliki igrači vrše manipulacije je objavljivanje lažnih porudžbina za kupovinu velike količine kripto valute. Cena u tom momentu skoči, dok zatim poručilac odustaje od porudžbine a cena se zadržava na relativno visokom nivou. Da li je to i ovde bio slučaj, ne može se pouzdano tvrditi, ali je vrlo verovatno. Jedan od razloga skoka BTC bi mogao biti i porast investicija u BTC nakon početnog ali značajnog rasta. Sigurno je da se jedan broj investitora odlučio da uloži FIAT valute u bitkon kako bi ostvario zaradu.

Najverovatniji scenario je da su na porast BTC uticali svi pomenuti faktori, svaki u određenoj razmeri. Takođe je moguće da postoje i drugi faktori koje nismo prepoznali, ali su takođe ostvarili određeni uticaj. U svakom slučaju, svi pokazatelji ukazuju na to da sadašnja vrednost BTC nije maksimum koji će dostići i da se očekuje dalji rast bitkoina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prombo

    11. februar 2020 | 07:42

    Prijatelju, jak si mi ti strucnak za crypto kad nigde nisi spomenuo halving BTC-a...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA