≫ 

Zašto je IOTA kripto valuta budućnosti?

Kako će Tangle potisnuti blokčejn?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Među mnogim kripto valutama koje su preplavile tržište, IOTA zauzima posebno mesto. O samoj Tangle tehnologiji kao i o osnovnim principima funkcionisanja IOTA valute, pisali smo u prethodnim nastavcima. Ono u čemu je osnovna prednost IOTA valute je u tome što se njen rad zasniva na ogromnom broju malih uređaja IoT (Internet of Things). Iako je, kao i gotovo sve druge kripto valute, IOTA dočekana najpre sa dozom ignorisanja a zatim nepoverenjem. Ogroman uspeh IOTA je postigla  krajem 2017. godine kada je u roku od samo mesec dana njena vrednost porasla sa 0,34 USD na 5,36 USD što je porast od gotovo 16 puta! Tada je IOTA izazvala veliko interesovanje kripto zajednice.

Pored impresivnog porasta, bilo je i glasova koji su pomenuti uspeh pripisivali čistoj slučajnosti čak su je i nazivali „najgorom kripto valutom“ koja je „nezasluženo“ povećala svoju vrednost. Ako se uzmu u obzir zakoni slobodnog tržišta, jasno je da rast ili pad neke valute ili robe zavisi od ponude i potražnje, dok su pojmovi kao što je „zasluženo“ ili „nezasluženo“ neprimereni u ovoj oblasti. Jednostavno je tržište dalo svoj sud.

Sama Tangle tehnologija je takođe žestoko kritikovana kao nepouzdana u želji da se dokaže nadmoć blokčejna, međutim vreme koje prolazi pokazuje da su mnoge kritike bile neosnovane. Uprkos  otporima različitih vrsta IOTA nastavlja svoj uspon. Kao i svaka tehnologija, tako i Tangle ima svoje nedostatke i svoje ranjivosti. Pogledajmo samo klasične bankarske sisteme koji se, pored vojnih sistema, svrstavaju u najbezbednije. Pored sve projektovane i implementirane bezbednosti kao i pored neprestanih testiranja bezbednosnih karakteristika bankarskih sistema, bankarski sistemi se nalaze pod neprekidnim napadima koji su veoma često uspešni. Potpuno je za očekivati da svaka nova tehnologija pati od razvojnih nedostataka i to svakako nije argument koji bi eliminisao IOTA kao kvalitetnu kripto valutu.

Kripto novčanik Triniti (Trinity - Trojstvo) koji koristi IOTA, patio je od određenih slabosti koje su otkrili napadači a zatim ih iskoristili. Izvedeni napadi su bili toliko ozbiljni da je IOTA fondacija zaustavila rad svoje mreže! Neki protivnici IOTA kripto valute su to protumačili kao kraj IOTA. Ništa nije dalje od istine! Nedostaci Triniti novčanika su otklonjeni i ponovno pokretanje mreže se očekuje u narednih desetak dana. Bezbednost je unapređena i trenutno se nalazi u fazi testiranja. Naravno, pravo testiranje će predstavljati rad u realnom okruženju, gde hakeri neće imati milosti kako bi došli do profita nelegalnim putem.

Uprkos brojnim nedostacima u radu IOTA kripto valute, Triniti kripto novčaniku, pa samoj svojoj zamisli IOTA predstavlja kripto valutu koja će dominirati u budućnosti. Budućnost će potvrditi (ili negirati) ovakva predviđanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    2. mart 2020 | 15:01

    sto ne napisa nesto o Tangle - u, tehnologija, princip, teorija .... leptir kupusar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA