Problemi dizajnera slobodnjaka: Evo kako da budete srećni frilenser

Imajte u vidu da ste u dobroj poziciji i da zapravo imate priliku da uživate u tome što radite i da napredujete iz dana u dan

  • 0
Ko je bolji lider: muškarac ili žena? Foto: Shutterstock

Možda više nego ikada, danas su dizajneri izuzetno cenjeni. Njihove veštine su potrebne mnogima, kako uslužnim agencijama, tako i kompanijama.

I pored potrebe tržišta za ovom profesijom, mnogi dizajneri nisu bili preterano uspešni u svojim poduhvatima. Čak i ako imaju klijente. Zašto je to tako?

Razlog je jednostavan. Većina onih koji su se opredelili za slobodnjački način rada nisu znali kako da se organizuju.

Zato smo pripremili nekoliko saveta kako da na najbolji način započnete svoju karijeru frilensera.

Planirajte troškove na vreme

Biti samostalno zaposlen i održavati kontinuitet primanja i klijenata nije jednostavno.

Jedan od najvećih izazova jeste upravo disciplinovati se i steći radne navike i organizaciju.  To podrazumeva, ne samo radno vreme i vreme koje ćete posvetiti odmaranju, već i planiranje troškova i zarade.

Na raspolaganju vam je veliki broj aplikacija, poput Chime ili Digit, koje vam u tome mogu pomoći. S druge strane, možete već danas početi da skupljate račune, kako biste na kraju meseca znali koliko novca ste potrošili na šta i koliko će vam biti potrebno za naredni period.

Radite na svojim projektima

Mnogi dizajneri pregovarajući sa potencijalnim klijentima i završavajući kratkoročne projekte za postojeće s vremenom zaborave na lične projekte koji im stoje nedovršeni. To je velika greška.

Vizuelna rešenja i grafike koje vas lično čine srećnim i motivišu vas da naučite nešto novo mogu vam doneti mnogo više uspeha nego poslovi koje radite za klijente. Sve što radite za sebe možete uključiti u portfolio.

Kada radtite za sebe, uvek otkrivate nešto novo, dok radom za klijente uglavnom samo usavršavate sve ono što vam je već poznato. S vremenom se inspiracija neprimetno izgubi, pa opadne i kvalitet dizajna. A tada se neretko i broj klijenata smanji.

Ne razmišljajte o drugom poslu

Kao frilenseru može vam se desiti da se opteretite razmišljanjem o tome koliko (nedovoljno) zarađujete i kako bi vam redovan priliv novca prijao.

Umesto što razmišljate o stalnom zaposlenju, radite na tome da dođete do dodatnih klijenata, koristite UpWork, Fiverr ili Inslolvo. Posvetite se radu na sebi i svojim projektima i iskoristite situaciju u kojoj ste se našli. Ne odustajte olako od slobodnjačkog načina rada, jer se pretpostavlja da uvek možete pronaći stalni posao.

Uživajte u poslu i ulepšajte radni prostor

Skuvajte kafu dok ste još uvek u pidžami, pa tek onda polako uključite računar i proverite pristigle mejlove. Spremite doručak, prošetajte psa, pa se vratite za računar.

A kako izgleda početak vašeg radnog dana kada ste stalno zaposleni? Imajte u vidu da ste u dobroj poziciji i da zapravo imate priliku da uživate u tome što radite i da napredujete iz dana u dan.

Zato sredite svoje radno okruženje, obogatite prostor detaljima poput cveća ili knjiga. Napravite atmosferu da vam zapravo prija svaki novi projekat koji dođe.

Naučite kako

Biti dizajner je ozbiljan poziv, a raditi to kao frilenser znači da ste toliko dobri u tome da možete raditi posao potpuno samostalno. Međutim, bez teorijske osnove i kvalitetnog znanja, sigurno nećete moći da napredujete tako brzo kao što očekujete i mislite. Zato ne gubite vreme na kratke kurseve od nekoliko meseci, već posvetite barem jednu godinu profesionalnom usavršavanju uz pomoć mentora sa iskustvom.

Upišite obuku za grafički dizajn i napravite ključni korak ka uspehu u svojoj karijeri.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA