≫ 

Kako se IOTA tehnologija primenjuje u zdravstvene svrhe?

Kako će tehnologije kripto valuta doprineti našem zdravlju?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

IOTA je na prvi pogled samo još jedna u nizu kripto valuta. Ipak, nije baš sasvim tako jer IOTA ne koristi blokčejn za svoje funkcionisanje već, koristi Tangle strukturu podataka koja se zasniva na DAG (Directedacyclicgraph) matematičkoj strukturi. DAG je detaljnije objašnjen u teoriji grafova u koju nećemo dublje ulaziti.

Ukratko, radi se o skupu nodova i usmerenih grana koje povezuju par nodova i to tako da ne postoji mogućnost vraćanja u nod iz koga smo krenuli. U svetlu IOTA kripto valute to znači da se ne možemo vratiti na nod u kome bismo mogli izvršiti izmenu originalnih podataka i tako ugroziti integritet grafa. Odnosno, nije moguće falsifikovati i neovlašćeno menjati podatke u grafu a to u praksi znači stanje na IOTA računima.

Pored toga IOTA crpi svoje procesorske i memorijske kapaciteta iz mnoštva kontrolera koji kontrolišu rad jednostavnih uređaja kao što su: klima uređaji, sistemi za zalivanje, TV uređaji i drugi kućni ili industrijski uređaji. Iako skromnih kapaciteta IoT (Internet of Things) uređaji koji su povezani na internet daju gotovo neograničene mogućnosti zahvaljujući svojoj brojnosti.

Takođe, treba imati na umu da se broj IoT uređaja neprekidno povećava, čime IOTA još više dobija na snazi i značaju. IOTA tehnologija se neprekidno razvija dajući nove mogućnosti sistemima koji se zasnivaju na Tangle tehnologiji. Trenutno se u holandskom institutu TNO (Netherlands Organizationfor Applied Scientific Research) u toku projekat koji ima za cilj da unapredi tehnologiju na kojoj se zasniva funkcionisanje IOTA. Aktivnu ulogu u projektu je uzela StartUp kompanija SKALY koja radi na poboljšanju protokola za IOTA, koji obezbeđujemogućnost slanja velikih količina podataka preko sigurnih kanala.

Ideja SKALY tima je razvoj softvera koji će se koristiti u zdravstvene svrhe i to tako što će beležiti fizičku aktivnost korisnika putem posebnih senzora ili u kombinacija sa senzorima koji se već nalaze u našim mobilnim telefonima. Senzori (IoT uređaji) prikupljaju podatke o našem zdravstvenom stanju kao što su: fizička aktivnost, težina, indeks telesne težine (BMI), procenat masnoća u organizmu i druge relevantne parametre.

Podaci se zatim mogu poslati našem lekaru, osiguravajućoj kompaniji kod koje smo osigurani ili prosto nekome ko brine o našem zdravlju. Podaci se zapravo razmenjuju između dva uređaja pri čemu se koristi DAG model kao za IOTA kripto valutu, koji je u praksi već dokazao svoju pouzdanost i kvalitet. Poznato je da zdravstveni podaci predstavljaju posebno osetljive podatke o ličnosti i da se o njihovoj poverljivosti mora naročito voditi računa. IOTA sistem omogućava zaštitu zdravstvenih podataka potpuno pouzdano kao što to čini i sa podacima IOTA kripto valute.

Primena tehnologije koja podržava IOTA kripto valutu u zdravstvene svrhe predstavlja dalje proširenje primene sistema. Reč je o decentralizaciji obrade medicinskih podataka koji se zahvaljujući distribuiranom procesiranju obrađuju mnogo brže. Brzina obrade medicinskih podataka je posebno važna u slučaju akutnih stanja kao što su srčani ili moždani udar, pri čemu je vreme reakcije lekara od presudnog značaja. Primenom tehnologije kripto valuta, pored brzine obrade podataka obezbeđena je i pouzdanost prenosa podataka. Primena IOTA tehnologija će nastaviti svoje širenje i na druge oblasti života koje za sada možemo samo da naslutimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA