Kako da uspešno iskoristite višak slobodnog vremena

Situacija u kojoj se svet našao učinila je da se pojavi mnogo više slobodnog vremena. A ne mogu se zauvek gledati serije. Šta uraditi?

  • 0
sat, pletivo, koverta, fotoaparat Foto: Pixabay

Slobodno vreme može da se troši manje ili više uspešno. Da li je moguće biti proaktivan, a i dalje se odmarati? Odgovor je da jeste moguće, a evo i nekoliko manje ili više izazovnih predloga kako da to postignete.

1. Pametna kupovina

Konačno sredite ormare i razdvojte ono što zaista nosite od onoga što treba da prosledite ili poklonite.

Onda iz korisne gomile izdvojte ono što je odgovarajuće za posao. Kada procenite koji vam komadi odeće nedostaju, pregledajte ponudu na internetu i pronađite detalje koji će upotpuniti vaš stil.

Da, ovo je zapravo šoping, ali šoping koji će vam u perspektivi povećati produktivnost, a smanjiti gubljenje vremena.

2. Čitanje

Šta je najlakše? Konačno završite knjigu koja vam mesecima stoji pored kreveta.

Šta je malo teže, ali vredi mnogo više? Potražite najnovija saznanja iz svoje oblasti poslovanja i potrudite se da budete u toku sa svim dostignućima.

Zašto je ovo pravi trenutak? Zato što je pravilo da kada znanja primate van naviknutih okvira i okolnosti, mnogo ćete više i brže upijati.

3. Igranje s idejama

Uzmite bilo koji projekat na kome radite i pokušajte da ga razradite kao da ne postoje nikakva ograničenja.

Pustite mašti na volju. Šta bi bilo da imate neograničen budžet? Da ne zavisite od rokova? Da su vam na raspolaganju svi saradnici ili podizvođači?

Ovako se u razbibrizi dobijaju najbolje ideje koje često – prilagođene okolnostima – mogu da dovedu do sjajnih novih rešenja.

4. Postavljanje ciljeva

Razmislite ponovo o svojim kratkoročnim i dugoročnim planovima. Nabrojte prepreke koje vas možda očekuju. Unapredite svoj CV.

Sve ovo su male, a odlične polazne tačke za budući razvoj.

5. Vreme s porodicom

Ako ste se žalili da nemate vremena, sada izgovora nema. Odvojte vreme za porodicu i prijatelje. Bez posla, telefona ili bilo kakvih smetnji. Pitajte, slušajte. Uživajte. Bićete mnogo spremniji i odmorniji za narednu nedelju.

Ovo su samo ideje. Kada počnete da ih sprovodite, shvatićete da na njih možete da utrošite ceo vikend. Međutim, s vremenom ćete uspeti da ih smestite u mnogo kraći period.

Naravno, ovo vas verovatno neće naučiti u školi. U obrazovanju često pokušavaju da vas sve smeste u kalup i ubede vas da mašina nikada ne prestaje da radi. Srećom, postoje i drugačije institucije. One koje znaju da uspešnog profesionalca čine znanje i umeće da radi na sebi i sarađuje s drugima. I da oba procesa traže i vreme i pažnju.

Današnji poslovni svet živi pod pritiskom u strahu da li će se (i kada) pojaviti neko bolji, brži, iskusniji. U tim uslovima vrlo se lako sagori, a tada je vrlo teško vratiti se u sve poslovne tokove. Zato pronađite način kako da pomognete sebi na putu do vrha. Od samog početka odaberite školu koja na prvo mesto stavlja vas. U svakoj prilici.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA