• 8

Da li je Tesla još pre 122 godine predvideo dronove?

"Tesla je mislio da će razvojem tehnologije zavladati mir, međutim svet je vrlo brzo postao bipolaran..."

  • 8

Genijalni naučnik Nikola Tesla zaslužan što je digitalna era ovakva kakva je danas. Od mnogih Teslinih patenata zanimljiva je priča iz novembra 1898. godine, kada je naučnik govorio o načinu funkcionisanja i širokoj primeni bespilotnih vozila.

O Teslinim dronovima i bežičnom sistemu prenosa u Jutarnjem programu RTS-a pričao je profesor dr Petar Kočović.

Patent o kome je Tesla pisao, odnosio se na to da bi bespilotna vozila i plovila mogla da se koriste za prenos pisama i pošiljki, za komunikaciju, izviđanje terena, hvatanje morskih životinja.

- U njegovom patentnom opisu stoji jedan duži pasus i to govori kakve je vizije tada imao Tesla. To je bilo 1898. godine kada je patent demonstrirao u Medisonu. Tada je predvideo da će letenje u budućnosti biti moguće. Danas imamo male letelice kojima se upravlja radiotalasima, one su postale igračka – rekao je Kočović.

Šta je Tesla govorio o letelicama koje mi danas nazivamo dronovima?

- Tesla nije upotrebio dron, reč je nastala kasnije, ali je predvideo da će se dron koristiti u inženjerske, komercijalne i naučne svrhe. Kada znamo da je to bilo pre 122 godine, ostaje fascinantno kako je Tesla zamislio budućnost - rekao je profesor.

Tada je Tesla govorio da je najveća vrednost njegovog izuma bila uticaj na ratovanja i naoružanja, a zbog sigurne i permanentne moći, dron bi proizveo permanentan mir među nacijama.

- Tesla je mislio da će razvojem tehnologije zavladati mir, međutim svet je vrlo brzo postao bipolaran - istakao je profesor Kočović.

dron

Foto: Pixabay

Tesla je predstavio svetu prenos bez žica i kablova i drugih vrsta mehaničke povezanosti. Da li i koliko to ima veze sa vrstama bežičnog prenosa koji mi imamao danas?

- Kada se napravi prvi u seriji izuma, onda on postaje platforma i Tesla je napravio platformu za sve ono što je bežično. Do kraja svog života usavršavao je patente, a tada je nastao i patent radio aparata, koji je pripisan Markoniju, ali je Tesli vraćen posle njegove smrti - rekao je profesor dr Petar Kočović.

Pre deset godina, 10. Jul, dan kada je Nikola Tesla rođen 1856. godine, proglašen je za Dan nauke i tehnologije u Srbiji.

Video: Nevidljive nebeske oči Vojske Srbije: Ovo su dronovi koje koriste naše snage

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Slava mu ❤🇷🇸🙏🏼!⚡💫

  • Papaja

    Tesla je nas Srpski genije! Ali, mi nista neradimo da se to sazna, sramota je kad odes na zapad pa kad spomenes Teslu oni odmah kazu , a da on je vlasnih novog Tesla automobila! To je stamota za citavo covecanstvo da ni holivud nije napravio film o Tesli sem onaj sa Bozovicem, neznam ni koje je to bio produkcije! Sramota, sve je on zasluzan, sve sto danas koristimo!!!

  • SebastianaKurtz

    Sve što je na daljinsko upravljanje je u osnovi Teslin izum.Od daljinskog upravljača za tv,igračaka,dronova...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima