Da li će kripto valute preuzeti primat na svetskom finansijskom tržištu?

Kako će Stablecoin doprineti širenju kripto valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić

Foto: Irena Herak, CoinDesk

U proteklom periodu je uočen primetan rast Bitkoina koji se trenutno nalazi na vrednosti od nešto preko 12.000 USD. Istini za volju, nije dostignuta rekordna vrednost s kraja 2018. godine kada je Bitkoin vredeo preko 18.500 USD, ali je najnoviji rast svejedno izazvao povećanje interesovanje investitora, trgovaca i drugih velikih ali i malih igrača.

Nakon značajnog rasta vrednosti kripto valuta tokom 2017. godine i posledičnog pucanja balona početkom 2018. godine, tržište je variralo sve do početka 2020. Taman kada se izgledalo da počinje novi rast došlo je do pandemije i do pada vrednosti kripto valuta. Ipak, vrednosti kripto valuta su se oporavile i u proteklom periodu beleže i primetan rast.

Osnovna karakteristika investitora je želja za stabilnošću kako bi bili sigurni da će im se investicije vratiti i da će pored toga ostvariti profit, koji je pokretačka snaga investiranja. Ulaganje u kripto valute je rizično upravo zbog nestabilnosti koja se ogleda u neprekidnoj, često nagloj i nepredvidivoj promeni cene kripto valuta. To je jedan od osnovnih razloga zašto mnogi investitori izbegavaju ulaganja u trgovinu kripto valutama već se okreću drugim vrstama investiranja.

U kripto valute ulažu investitori koji su spremni da rizikuju kako bi ostvarili potencijalni dobitak. Zanimljivo je da se trgovina akcijama na berzi doživljava izvesnijom nego trgovina kripto valutama iako se u suštini radi o veoma sličnim mehanizmima tržišta. Doduše, berzansko poslovanje ima dugu istoriju pa su razvijeni mehanizmi za određena predviđanja kretanja akcija ali se cena sutrašnje vrednosti akcija ne može sa sigurnošću predvideti.

Zbog potrebe za relativno stabilnim vrednostima kripto valuta koje bi privukle ozbiljnije investitore, kreirana su Stablecoin kripto valute. Reč je o kripto valutama koje su kreirane u cilju minimiziranjavolatilnosti, odnosno raspona i brzine promene cena same kripto valute. U tom cilju vrednost Stablecoin-a vezuje za neku imovinu, neku od fiat valuta ili korpu fiat valuta ili za robu kojom se trguje na berzi, kao što su plemeniti ili industrijski metali.

Za tokene Stablecoin-a koji se mogu otkupljivati u valuti, robi ili fiat valuti se kaže se da su „podržani“. Neke od značajnijih Stablecoin valuta su: Tether (USDT), USD Coin (USDC), ili Binance USD (BUSD) pri čemu je vrednost svake od njih ekvivalentna 1 USD.

Uvođenje stabilnosti u cene kripto valuta već je dovelo do inicijalnih ulaganja velikih finansijskih sistema. Nezvanično je najavljeno partnerstvo kompanije PayPal sa kompanijom Paxos koja pruža usluge trgovanja kripto valutama dok Mastercard proširuje sopstveni program kriptovaluta.

Pomenute aktivnosti ukazuju da su možda na pomolu velike promene na tržištu kripto valuta. Imajući u vidu da svetska ekonomija funkcioniše u pandemije COVID-19, prelazak na udaljeni rad i udaljeno poslovanje kao i zatvaranje mnogih preduzeća, trgovanje kriptovalutama postaje privlačna alternativa za mnoga preduzeća i mnoge investitore.

Teško je sa sigurnošću predvideti, ali sve naznake ukazuju na to da kripto valute sve više dobijaju na značaju. Nije isključena mogućnost da kripto valute preuzmu primat u budućnosti a da li i kada će se to desiti saznaćemo u relativno bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA