Uspešno završen još jedan Edit, letnja škola kompanije Comtrade

I ovog leta, kompanija Comtrade tradicionalno je organizovala EDIT - vodeću besplatnu letnju školu programiranja u regionu. U skladu sa trenutnom situacijom, EDIT je ove godine po prvi put održan online

  • 0
Edit, Letnja IT škola Arhivska fotografija / Foto: EDIT

Letnja IT škola EDIT (Education for Innovative Thinkers) namenjena je studentima koji žele da steknu praktično iskustvo, neophodno za karijeru u IT industriji. Reč je o internacionalnom IT projektu za studente, koji ima tradiciju dugu čak 24 godine.

Lajtmotiv programa je (sada već) ustaljeni koncept: „Izgradi svoju budućnost“, a mentoski rad sa našim IT ekspertima jedan je od ključnih benefita projekta. Cilj EDIT-a je da se studentima pruži mogućnost da stečeno teorijsko znanje na fakultetima predoče u praksu, radeći na realnim projektima u simuliranom radnom okruženju, da steknu osećaj šta znači biti deo jednog projekta i šta to sve sa sobom nosi.

Edit, Letnja IT škola Foto: EDIT

Comtrade, pored biznisa kojima se bavi, je i društveno odgovorna kompanija i dosta pažnje posvećuje i mladim milenijalcima. “Nesebično delimo znanja i iskustva naših inženjera sa studentima, jer su oni naša budućnost i potencijalne kolege”, kaže Nevena Milanović koordinatorka EDIT-a.

EDIT2020 održan je u Srbiji u tri grada: Beogradu, Kragujevcu i Čačku, a u zemljama regiona u Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani i Mariboru. I ove godine, EDIT je omogućen i internacionalnim studentima. Na svim lokacijama bilo je ukupno 80 učesnika, a od toga samo u Beogradu 24.

Ovogodišnje EDIT teme bavile su se najsavremenijim IT trendovima: u Beogradu, učesnici su imali priliku da izgrade model mašinskog učenja koji može da prepozna falsifikovane potpise. Sa druge strane, na EDIT-u u Kragujevcu i Čačku, prvi put je spojen pristup orijentisan ka korisniku - kroz Design sprint i hakaton, u cilju povećanja produktivnosti. Upravo na taj način, za samo dve sedmice, studenti su prošli od upoznavanja sa domenom i postavljanja ideje do funkcionalnog pilot proizvoda baziranog na Angular-u i Google Firebase platformi.

Na pitanje kako se vršio odabir kandidata i koji su bili kriterijumi, saznajemo:

- Proces selekcije sastojao se iz tri koraka. Nakon popunjavanja prijave na zvaničnom sajtu, kandidati su radili online testiranje koje je činilo test ličnosti, zaključivanja i data science test. Finalni korak selekcije odnosio se na online intervju. Pored tehničkog znanja i rezultata testova, procenjivala se motivacija, savesnost u radu, fleksibilnost, komunikacija i timski rad. Kriterijumi su bili visoki i odlučivale su nijanse, s obzirom da je za manje od mesec dana stiglo više od 140 prijava, samo za temu u Beogradu.

Odabir kandidata radi se temeljno i sa dosta pažnje. “Nama je to I selekcija dobrih studenata koje želimo da zadržimo i damo im šansu da kod nas započnu karijeru. Upravo zbog toga i posle EDIT-a ostajemo u kontaktu sa učesnicima, čekamo prve otvorene prakse kako bismo realizovali buduću saradnju na projektima”, kažu u kompaniji Comtrade.

Edit, Letnja IT škola Foto: EDIT

Kako je ovogodišnja letnja škola koncipirana i realizovana, s obzirom da je prvi put održana online?

- Sve ono najbolje što je EDIT pružao svih ovih godina zadržali smo i ove godine, samo u malo izmenjenim uslovima. Ključ uspeha bio je u jasnom definisanju kanala komunikacije. Koristili smo Zoom, kao zamenu za virtuelnu učionicu, Slack, kao platformu za timsku komunikaciju, Viber za neformalno povezivanje učesnika, i naravno mail za zvanične informacije. Na početku svakog dana, učesnici su imali grupni sastanak sa mentorom, a na kraju dana organizovanu Q&A sesiju. Naravno, nijedan EDIT ne može da prođe bez dobrog team building-a, tako da smo se ove godine družili u virtuelnom escape room-u”, kaže koordinatorka EDIT-a Nevena Milanović, i dodaje: „Ovakav način održavanja EDITa bio je novo iskustvo i za nas, ali smo još jednom pokazali da su naši inženjeri, kao i svi članovi organizacionog tima, veoma iskusni, kreativni i dostojni svakog izazova.

Mentorka ovogodišnjeg EDIT-a, Katarina Jagličić, ističe da su veoma zadovoljni ovogodišnjim odzivom i kvalitetom studenata koji su učestvovali na EDIT-u. Prema njenim rečima: „Svi su nadmašili naša očekivanja, koristeći kreativne pristupe rešavanju problema i nadogradnjom naše inicijalne ideje”.

Na EDIT-u u Beogradu bilo je 6 timova od po 4 člana. Neki su se prijavili kao grupa (tim), dok su neki bili sastavljeni od pojedinačnih prijava. Uzevši u obzir da je EDIT edukativnog i timskog karaktera, svaki tim imao je zadatak da radi na realnom projektu, a potom i da prezentuje svoja rešenja. Na kraju, biralo se najbolje rešenje i pobednički tim.

Edit, Letnja IT škola Foto: EDIT

Ana Jurjević, članica pobedničkog tima, podelila je svoje utiske sa nama:

- EDIT je nadmašio sva moja očekivanja. Pored toga što sam proširila svoja znanja iz oblasti mašinskog učenja i koristila nove tehnologije kao što su Microsoft Azure i Angular, upoznala sam divne ljude koji su veoma posvećeni i vredni i sa kojima ću ostati u kontaktu. Iako je EDIT održan online i nisam poznavala nikoga iz svog tima, svaki trenutak mi je bio zanimljiv, uživala sam u radu i stekla mnogo uspomena.

EDIT je postao brend Comtrade-a i jedan je od izuzetno prepoznatljivih projekata među profesorima i studentima na tehničkim fakultetima. Mnogi EDIT-ovci uspešno su se pozicionirali u IT svetu, a veliki broj njih danas radi u kompaniji Comtrade. Skoro dve i po decenije, EDIT škola posvećeno edukuje mlade ljude i pomaže im da započnu svoje IT karijere. Rad sa studentima postavljen je kao jedan od HR prioriteta kompanije: „Prisutni smo na svim relevantnim studentskim događajima, a samo neki od njih su Dani prakse, Open IT Job Fair. Takođe, negujemo dugogodišnja partnerstva sa Elektrotehničkim fakultetom i studentskom organizacijom FONIS”, kažu u komapniji Comtrade.

Na kraju, pitali smo predstavnike EDIT-a da li imaju poruku za sve mlade ljude koji bi želeli da se odvaže na savremenoj digitalnoj platormi.

- Počnite polako, bez pritiska i utiska da početnicima tu nije mesto. Svaki projekat koji odradite će nadograditi vaše znanje i podstaći vas na sledeći, a iskustvo će rasti. I pre nego što shvatite, kad se posle nekog vremena osvrnete, videćete koliko ste napredovali i to je ono što je bitno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA