• 0

Uspešno završen još jedan Edit, letnja škola kompanije Comtrade

I ovog leta, kompanija Comtrade tradicionalno je organizovala EDIT - vodeću besplatnu letnju školu programiranja u regionu. U skladu sa trenutnom situacijom, EDIT je ove godine po prvi put održan online

  • 0
Edit, Letnja IT škola

Arhivska fotografija / Foto: EDIT

Letnja IT škola EDIT (Education for Innovative Thinkers) namenjena je studentima koji žele da steknu praktično iskustvo, neophodno za karijeru u IT industriji. Reč je o internacionalnom IT projektu za studente, koji ima tradiciju dugu čak 24 godine.

Lajtmotiv programa je (sada već) ustaljeni koncept: „Izgradi svoju budućnost“, a mentoski rad sa našim IT ekspertima jedan je od ključnih benefita projekta. Cilj EDIT-a je da se studentima pruži mogućnost da stečeno teorijsko znanje na fakultetima predoče u praksu, radeći na realnim projektima u simuliranom radnom okruženju, da steknu osećaj šta znači biti deo jednog projekta i šta to sve sa sobom nosi.

Edit, Letnja IT škola

Foto: EDIT

Comtrade, pored biznisa kojima se bavi, je i društveno odgovorna kompanija i dosta pažnje posvećuje i mladim milenijalcima. “Nesebično delimo znanja i iskustva naših inženjera sa studentima, jer su oni naša budućnost i potencijalne kolege”, kaže Nevena Milanović koordinatorka EDIT-a.

EDIT2020 održan je u Srbiji u tri grada: Beogradu, Kragujevcu i Čačku, a u zemljama regiona u Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani i Mariboru. I ove godine, EDIT je omogućen i internacionalnim studentima. Na svim lokacijama bilo je ukupno 80 učesnika, a od toga samo u Beogradu 24.

Ovogodišnje EDIT teme bavile su se najsavremenijim IT trendovima: u Beogradu, učesnici su imali priliku da izgrade model mašinskog učenja koji može da prepozna falsifikovane potpise. Sa druge strane, na EDIT-u u Kragujevcu i Čačku, prvi put je spojen pristup orijentisan ka korisniku - kroz Design sprint i hakaton, u cilju povećanja produktivnosti. Upravo na taj način, za samo dve sedmice, studenti su prošli od upoznavanja sa domenom i postavljanja ideje do funkcionalnog pilot proizvoda baziranog na Angular-u i Google Firebase platformi.

Na pitanje kako se vršio odabir kandidata i koji su bili kriterijumi, saznajemo:

- Proces selekcije sastojao se iz tri koraka. Nakon popunjavanja prijave na zvaničnom sajtu, kandidati su radili online testiranje koje je činilo test ličnosti, zaključivanja i data science test. Finalni korak selekcije odnosio se na online intervju. Pored tehničkog znanja i rezultata testova, procenjivala se motivacija, savesnost u radu, fleksibilnost, komunikacija i timski rad. Kriterijumi su bili visoki i odlučivale su nijanse, s obzirom da je za manje od mesec dana stiglo više od 140 prijava, samo za temu u Beogradu.

Odabir kandidata radi se temeljno i sa dosta pažnje. “Nama je to I selekcija dobrih studenata koje želimo da zadržimo i damo im šansu da kod nas započnu karijeru. Upravo zbog toga i posle EDIT-a ostajemo u kontaktu sa učesnicima, čekamo prve otvorene prakse kako bismo realizovali buduću saradnju na projektima”, kažu u kompaniji Comtrade.

Edit, Letnja IT škola

Foto: EDIT

Kako je ovogodišnja letnja škola koncipirana i realizovana, s obzirom da je prvi put održana online?

- Sve ono najbolje što je EDIT pružao svih ovih godina zadržali smo i ove godine, samo u malo izmenjenim uslovima. Ključ uspeha bio je u jasnom definisanju kanala komunikacije. Koristili smo Zoom, kao zamenu za virtuelnu učionicu, Slack, kao platformu za timsku komunikaciju, Viber za neformalno povezivanje učesnika, i naravno mail za zvanične informacije. Na početku svakog dana, učesnici su imali grupni sastanak sa mentorom, a na kraju dana organizovanu Q&A sesiju. Naravno, nijedan EDIT ne može da prođe bez dobrog team building-a, tako da smo se ove godine družili u virtuelnom escape room-u”, kaže koordinatorka EDIT-a Nevena Milanović, i dodaje: „Ovakav način održavanja EDITa bio je novo iskustvo i za nas, ali smo još jednom pokazali da su naši inženjeri, kao i svi članovi organizacionog tima, veoma iskusni, kreativni i dostojni svakog izazova.

Mentorka ovogodišnjeg EDIT-a, Katarina Jagličić, ističe da su veoma zadovoljni ovogodišnjim odzivom i kvalitetom studenata koji su učestvovali na EDIT-u. Prema njenim rečima: „Svi su nadmašili naša očekivanja, koristeći kreativne pristupe rešavanju problema i nadogradnjom naše inicijalne ideje”.

Na EDIT-u u Beogradu bilo je 6 timova od po 4 člana. Neki su se prijavili kao grupa (tim), dok su neki bili sastavljeni od pojedinačnih prijava. Uzevši u obzir da je EDIT edukativnog i timskog karaktera, svaki tim imao je zadatak da radi na realnom projektu, a potom i da prezentuje svoja rešenja. Na kraju, biralo se najbolje rešenje i pobednički tim.

Edit, Letnja IT škola

Foto: EDIT

Ana Jurjević, članica pobedničkog tima, podelila je svoje utiske sa nama:

- EDIT je nadmašio sva moja očekivanja. Pored toga što sam proširila svoja znanja iz oblasti mašinskog učenja i koristila nove tehnologije kao što su Microsoft Azure i Angular, upoznala sam divne ljude koji su veoma posvećeni i vredni i sa kojima ću ostati u kontaktu. Iako je EDIT održan online i nisam poznavala nikoga iz svog tima, svaki trenutak mi je bio zanimljiv, uživala sam u radu i stekla mnogo uspomena.

EDIT je postao brend Comtrade-a i jedan je od izuzetno prepoznatljivih projekata među profesorima i studentima na tehničkim fakultetima. Mnogi EDIT-ovci uspešno su se pozicionirali u IT svetu, a veliki broj njih danas radi u kompaniji Comtrade. Skoro dve i po decenije, EDIT škola posvećeno edukuje mlade ljude i pomaže im da započnu svoje IT karijere. Rad sa studentima postavljen je kao jedan od HR prioriteta kompanije: „Prisutni smo na svim relevantnim studentskim događajima, a samo neki od njih su Dani prakse, Open IT Job Fair. Takođe, negujemo dugogodišnja partnerstva sa Elektrotehničkim fakultetom i studentskom organizacijom FONIS”, kažu u komapniji Comtrade.

Na kraju, pitali smo predstavnike EDIT-a da li imaju poruku za sve mlade ljude koji bi želeli da se odvaže na savremenoj digitalnoj platormi.

- Počnite polako, bez pritiska i utiska da početnicima tu nije mesto. Svaki projekat koji odradite će nadograditi vaše znanje i podstaći vas na sledeći, a iskustvo će rasti. I pre nego što shvatite, kad se posle nekog vremena osvrnete, videćete koliko ste napredovali i to je ono što je bitno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima